Admiraliteedi basseini tühermaale kerkib esimene ärihoone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julge arhitektuuriga Navigator kerkib Ahtri tänava äärde.
Julge arhitektuuriga Navigator kerkib Ahtri tänava äärde. Foto: OÜ Urmas Lõokese Arhitektuuribüroo

Admiraliteedi basseini kõrval Ahtri tänava ja Mere puiestee vahelisel alal on juba palju aastaid laiunud tühermaa, kus nüüd lõpuks on alustatud esimese moodsa ärihoone ehitust.

Omapärase arhitektuuriga kuue maapealse korrusega ärihoone Ahtri tänava ääres hakkab kandma nime Navigator ehk suunanäitaja. Arendaja, OÜ Capital Mill on majale niisuguse nime valinud ühelt poolt selleks, et rõhutada merelähedust. Samuti tahetakse ehitada maja, mille järgi tuntakse Tallinna uut kesklinna.

Koostöös Capital Milliga Navigatori arendusprojekti vedava AS Arco Vara Kinnisvarabüroo äripindade osakonna juht Tarmo Kalviste ütles Postimehele, et tegemist on büroohoonega, mis pakub rentnikele kõige kaasaegsemaid töötingimusi, mis peaksid rahuldama ka kõige nõudlikumate klientide vajadusi.

«Maja esimene korrus kujutab endast niinimetatud vastuvõtuosa koos väikese kohvikuga,» selgitas Kalviste. «Ülejäänud viiel korrusel hakkavad paiknema bürood.»

Julge arhitektuur

Ta lisas, et maja on julge arhitektuuriga. Projekt valmis Urmas Lõokese Arhitektuuribüroos ning selles on suletud netopinda 8860 ruutmeetrit. Ühel korrusel üüritakse välja umbes 900 ruutmeetrit pinda.

Kalviste sõnul iseloomustab Navigatorit see, et selle ehitamisel ning ruumide kujunadamisel kasutatkse kvaliteetseid ja väärikaid materjale. Palju on kasutatud peegelpindu, sisekujunduses läheb põhiliselt käiku teras, klaas ning siledad kivipinnad.

Navigatori ehitamine algas tänavu kevadel ning lõpeb alles 2013. aasta talvel. Nii pikk ehitusaeg on tingitud asjaolust, et kuna krunt on väike, siis peab ehitaja, YIT Ehitus leidma sobivaid lahendusi tööde korraldamiseks ning end platsile koos kogu tehnikaga ära mahutama.

Hoone alla tuleb vaid üks parkimiskorrus ning kõik majas ruume üürivate büroode töötajate autod sinna kindlasti ära ei mahu, kuigi linnaplaneerimise ameti esitatud normidega on parkla suurus kooskõlas.

«Võibolla ongi see hea, et kui parkimine on piisavalt kallis, siis inimesed mõtlevad rohkem sellele, et jalgsi või ühissõidukitega tööle tulla,» ütles Kalviste. «See ongi kahtepidi lähenemine – kas peaks olema palju parkimiskohti, et inimesed pääseksid autoga tööle, või teha parkimine kalliks ja ebamugavaks, et hakataks rohkem ühistransporti kasutama. Välismaal on paljudes kohtades just seda viimast teed pidi mindud.»

Üürnikke jätkub

Praegu ei ole Navigatoris veel ühegi büroopinna osas üürilepingut sõlmitud. Kalviste sõnul on põhjus selles, et huvilisi on rohkem, kui majas ruumi. Seetõttu käivad läbirääkimised ning kauplemine. Teisalt on järgmise aasta lõpuni veel piisavalt palju aega, mistõttu pole mingit hirmu, et hoone tühjaks jääks. Ta lisas, et klient, kes tahab endale näiteks üle tuhande ruutmeetri kvaliteetset büroopinda, siis ega tal praegu Tallinnas eriti valikuvõimalust polegi.

Navigator asub Vanasadama ja Admiraliteedi basseini lähedal ning sellest piirkonnast peaks lähiajal kujunema elav linnakeskus. Suurärimehele Hillar Tederile kuulub sealkandis mitu kinnistut, kuhu ta on juba pikka aega kavandanud mitmeotstarbelist kvartalit nii kontori- ja kaubanduspindadega kui üürikorteritega elamuid.

Välismaal puhkusel viibiv Teder ütles Postimehele, et ilmselt sügisel lüüakse kopp maasse ning läheb ehitamiseks. Kõik vajalikud projektid on enam-vähem olemas. Kuna tegemist on suurte plaanidega, siis võtab kogu piirkonna lõplik väljaehitamine aega umbes viis aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles