Tabloo näitab bussi saabumiseni jäänud minuteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale Viru keskuse bussiterminali ilmuvad infotablood veel kuude bussipeatusse.
Peale Viru keskuse bussiterminali ilmuvad infotablood veel kuude bussipeatusse. Foto: Toomas Huik

15. oktoobriks paigaldatakse Tallinnas kuude peatusse tablood, mis näitavad, mitme minuti pärast ühissõiduk sellesse peatuskohta jõuab. Samuti saab tabloole anda infot tekkinud takistustest ühistranspordi liikluses.

Tallinna transpordiameti peaspetsialist Anu Kalda ütles Postimehele, et esialgu on tegemist pilootprojektiga. Kui palju samasuguseid tabloosid veel paigaldatakse, see sõltub juba linna rahalistest võimalustest. Küll on aga eesmärk tabloode arvu suurendada, aga igasse peatusse ei ole mõtet niisugust seadet paigaldada.

Ta lisas, et tegemist on Euroopa Liidu 7. raamprogrammi Civitas initsiatiivi Mimosa projektiga ning osa vajalikust rahast tuleb seega EL-st. Reaalajas toimiva infosüsteemi paigaldab vastavalt hankelepingule firma Thoreb AB ning see läheb maksma184 000 eurot.

Uudsed tablood paigaldatakse Vabaduse väljakule Kaarli puiestee ja Estonia puiestee linnast väljuva suuna peatustesse, Estona peatusse Teatri väljakul, Taksopargi kesklinna suuna peatusse, Zoo kesklinnas suuna peatusse loomaaia juures ning Lepistiku kesklinna suuna peatusse Sõpruse puiesteel.

Kalda sõnul valiti need peatused välja seetõttu, et seal ootab tavaliselt ühissõidukeid palju inimesi. Teiseks on tegemist ühistranspordi prioriteedisüsteemi liine teenindavate peatustega. Millistesse peatustesse järgmised samasugused tablood paika pannakse, ei ole praegu veel teada.

Tablood on erineva suurusega, vastatvalt sellele, kui palju busse, trolle või tramme ühes või teises peatuses peatub. Iga liini jaoks on eraldi rida, kust on näha, mitme minuti pärast ühissõiduk peatusse saabub. Tabloo allosas on veel eraldi rida, kuhu saab kuvada erakorralist infot kajastav tekst. Näiteks selle kohta, et kuskil on tekkinud liiklusseisak ja seega jäävad ühssõidukid graafikust maha ning inimesed võiksid sihtkohta jõudmiseks mingi muu variandi.

Busside, trammide ja trollide liikumist reaalajas saab alates 15. oktoobrist näha ka internetis lehekülgedel tallinn,ee ja bussipiletid.ee ning nutitelefonides.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles