Tallinna prügiveohanke võitja pole veel sugugi teada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügivedu.
Prügivedu. Foto: Margus Ansu

Neljapäeval avati Tallinna viies piirkonnas korraldatud jäätmeveo hanke pakkumised. Madalaimat veohinda lubas Ida-Virumaa suurärimehele Nikolai Ossipenkole kuuluv firma, kuid hanke võitja selgumiseni kulub tõenäoliselt veel päris palju aega.

Kesklinnas, Haaberstis, Kristiines ja Põhja-Tallinnas asuva kokku viie piirkonna prügiveohankele tegi pakkumise Ossipenko kontrollitav firma Ekovir, Austria firma Komwag, OÜ Prügivedu, Adelan Prügiveod, Ragn-Sells ning Veolia Keskkonnateenused.

Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu ütles Postimehele, et pakkumised küll avati, kuid nüüd tuleb hakata kontrollima, kas need ikka vastavad esitatud tingimustele, kas on olemas kõik vajalikud dokumendid ning tõenäoliselt tuleb kaasata ka eksperte, et hinnata, kas mõni firma ei ole teinud alapakkumist. Ilmselt tuleb firmadele esitada ka täiendavaid küsimusi. Kõik see võtab aega, nii et paregu on veel vara rääkida võitjast.

Sarapuu sõnul oli Ekoveri pakutud veohind tõesti kõige madalam, kuid palju ei jäänud maha ka Veolia Keskkonnateenuste oma.

Veolia Keskkonnateenuste tegevjuhi Argo Luude sõnul oli nende pakkumishind siiski Ekoviri omast 10 – 12 protsenti kõrgem. See on tema sõnul märkismäärne vahe, kui arvestada, et Veolia viis oma hinna nii alla kui vähegi võimalik.

«Meie eesmärk oli saada võimalikult palju pakkujaid ning see eesmärk on praegu täidetud,» ütles Sarapuu. Ta lisas, et Komwag langev ilmselt konkursist välja, sest neil puudus osa vajalikke dokumente. Lõpliku otsuse tegemisel saab aga määravaks ikka hind.

«Kuskilt on juba tulnud kommentaarid, nagu teeks Tallinn justkui koostööd Ossipenkoga,» mainis Sarapuu. «Mina teda isiklikult küll ei tunne ning ei ole elus temaga kordagi kohtunud.» Ta lisas, et kui Ekoviri tegevjuht on avalikult välja öeldnud, et firma soovis hankel osalemist lihtsalt proovida, siis see teeb otsustajad ettevaatlikuks.

Ragn-Sellsi ärijuht Agu Remmelg kahtles, kas Ekovir ikka suudab tehtud madala pakkumisega kõiki kulusid katta.

«Kui kõik kulud, mis on seotud autode ja tehnika soetamise ning riigile makstavate tööjõumaksudega, kokku panna, siis ongi kahtlane, kas pakutud hinnaga välja tullakse,» märkis Remmelg. «Omalt poolt saan lihtsalt võrrelda, millised on tegelikud kulud Tallinnas. Konkurents on siin tihe ning ettevõtted on iga aasta ja kuu pidanud oma efektiivsust suurendama, et hakkama saada.»

Ta lisas, et Ragn-Sellsi pakkumises on arvestatud kõiki makse, mis tuleb seaduslikult ära maksta.
3. juulil kuulutas Tallinna keskkonnaamet viiest piirkonnast kogutud jäätmete käitluskoha hanke võitjaks Iru elektrijaama, kus hakatakse prügi põletama ning sellest elektrit ja soojust tootma. Otsusele esitas vaidlustuse Tallinna Jäätmete Taaskasutuskus, vana nimega Tallinna prügila. Sarapuu sõnul sai firma ka esialgse õiguskaitse, kuid täna ütles ta, et kohus tühistas õiguskaitse. See tähenadab, et linn saab nüüd käitluskoha lepingu sõlmida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles