Kõlvart kutsub üles kapoga peetud vestlusi avalikustama

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart
Mihhail Kõlvart Foto: Peeter Langovits / Postimees

Õppekeele valikuga seotud olukord on juba ammu väljunud haridusprobleemide piiridest, sest koolidele avaldatakse survet Kaitsepolitsei poolt, leidis Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart.


Kommenteerides telekanali PBK saates «Tere hommikust, Tallinn!» Kesklinna vene gümnaasiumi direktori Sergei Teplovi kaitsepolitseisse vestlusele kutsumist ja kooli hoolekogu kohta algatatud kriminaalmenetlust rõhutas Kõlvart, et sellega avaldatakse koolile survet, vahendas Raepress.

«Me teame, et suvel külastasid kooli KaPo töötajad koos oma advokaadiga, endise õiguskantsleri Allar Jõksiga, peale seda kui direktor oli keeldunud nendega vestlusest,» rääkis Kõlvart ja avaldas imestust, et mingil põhjusel saatis politseiametnikke advokaat.

Abilinnapea arvas, et kapo salajane eesmärk seisnes tagantjärele kohtuorganitele tõendusmaterjali kogumises, mis on seotud Yana Toomi, Mihhail Stalnuhhini ja tema kaebustega, seoses nende tegevuse justkui riigivastasena äramärkimisega kapo aastaraamatus.

«Aga teisest küljest – nimetagem asju õigete nimedega - koolile avaldatakse survet. Kooli hoolekogu vastu kriminaalasja algatamise aluseks oli haridusministeeriumi avaldus, mille kohaselt olevat neil infot, et protokolli allakirjutamise ajal ei olnud hoolekogu esimeest Eestis. Kuigi tegelikult oli õppekeele valiku avalduse ministeeriumisse viinud esimees isiklikult,» rääkis Kõlvart.

Ta lisas, et Teplov ei ole ainus koolidirektor, kellega kapo nn vestluse läbi viis. Lisaks direktoritele kutsuti vestlusele ka õpetajaid ja vilistlasi. «Loodan väga, et õpilastega selliseid vestlusi ei tule,» ütles abilinnapea, kelle hinnangul on kogu see olukord juba ammu väljunud õppekeele valiku piiridest.

«On aeg tunnistada, et probleem on palju sügavam ja haridusküsimusi lahendatakse meil politseiriigi meetoditega,» rõhutas abilinnapea. Kõlvarti sõnul põhineb KaPo laadsete struktuuride töö igas riigis hirmutundel. «Mida rohkem selliseid fakte maha vaikida, seda suurem on hirm. Kutsun kõiki, kellega on selliseid vestlusi läbi viidud, üles need juhtumid avalikustama,» ütles Kõlvart.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles