Noblessneri kvartalisse tulevad elumajad ja ärihooned

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Noblessneri kvartali kaitse all olevatest paekivihoonetest, mis peagi renoveeritakse.
Üks Noblessneri kvartali kaitse all olevatest paekivihoonetest, mis peagi renoveeritakse. Foto: Toomas Huik

Kalamaja kalmistupargi naabrusse Tööstuse tänava ja mere vahelisele maa-alale koostatava detailplaneeringuga soovitakse luua võimalus rajada sinna kokku paarkümmend äri- ja eluhoonet.
 

Kehtestamise-eelsesse staadiumi jõudnud Tööstuse tänav 48 kinnistu ja lähiala detailplaneering näeb ette 24,54 hektari suuruse ala 44 krundiks jagamise ning ehitusõiguse määramise kahe 7-, kahe 6- ja ühe 4-korruselise ärihoone, viieteistkümne 6-korruselise ning ühe 5-korruselise äri- ja eluhoone ning ühe 2-korruselise lasteaia ehitamiseks.

Lisaks on planeeringualale kavandatud jahtide ja väikelaevade sadam ning rannapromenaad, samuti nähakse ette kolmeteistkümne arhitektuurimälestise ning kahe kaitse all mitte oleva ajaloolise hoone rekonstrueerimine.

Detailplaneeringu kehtestamise eeldus on kokkulepe omandada tasuta Tallinna linnale Tööstuse 48 kinnisasjast moodustatavad avalikuks kasutuseks kavandatud krundid, osale kinnistutele seatakse linna kasuks tasuta ja tähtajatu isiklik kasutusõigus.

«Tegemist on detailplaneeringuga moodustatavate üldkasutatava maa ja transpordimaa sihtotstarbega kinnistutega ning eesmärk on tagada nende avalikku kasutusse jäämine,» ütles abilinnapea Eha Võrk.

Nimetatud toimingud on vajalikud rajatava sõidutee, jalgratta- ja jalgtee, väljaku ning haljasala avaliku kasutamise tagamiseks.

Need rajatised kohustub rajama Tööstuse 48 kinnistu omanik BLRT Grupp. Tallinna omandatavate kinnisasjade ja isikliku kasutusõiguse valitsejaks määratakse linna kommunaalamet ja Põhja-Tallinna valitsus.

Planeeringuala külgneb lõunast ajaloolise Kalamaja kalmistupargiga ja Tööstuse tänavaga, idast Lennusadamaga ning läänest Miinisadamaga. Planeeritav ala on praegu suletud ning piirdeaiaga ümbritsetud kinnine Peetri sadama territoorium, kus paiknevad lao- ja tootmishooned koos sadamahoonete ja -rajatistega.

Kõnealusele alale jääb ajaloolise tähtsuse ja väärtusega Tsaari-Venemaa ajal rajatud Noblessneri laevaehitustehas. Kinnistul paikneb ka 13 arhitektuurimälestiseks tunnistatud hoonet või rajatist, enamik väärtuslikke hooneid on paekivifassaadiga ja madala viilkatusega ning halvas seisukorras. Eranditeks on Tööstuse tänava ääres asuvad arhitektuurimälestisteks tunnistatud rekonstrueeritud hooned.

Planeeritavast alast kagu ja lõuna suunda jääb terviklik ja keskkondlikult homogeenne Kalamaja asum. Edelasse jääb tootmishoonete kvartal eesotsas Volta tehase maa-alaga, kuhu rajatakse äri- ja elamukvartal. Idasse jääb Lennusadama ala koos vesilennukite angaaride ja Patarei vangla territooriumiga. Noblessneri kvartali ja vesilennukite angaaride vahele jääb riigile kuuluv maatükk, kuhu kunagi sooviti ehitada justiitspalee. Praegu on see koht üks võimalikke kandidaate Eesti Kunstiakadeemia uue maja püstitamiseks.

Noblessneri kvartali detailplaneeringu koostamise aluseks on 2007. aasta kevadel toimunud Tööstuse 48 kinnistu mahulise planeerimise ideekonkursi tulemusel välja valitud töö, mille autor on Taani arhitektuuribüroo HVIDT ja Mlgaard Arhitektfirma A/S.

Endise Noblessneri laevatehase muutumine mitmeotstarbeliseks keskuseks on osa Tallinna perspektiivsest arengusuunast, mis avab linlastele Tallinna veepiiri ja rannajoone.

Detailplaneeringu algatamist taotles aktsiaselts BLRT Invest ning selle koostas AS K-Projekt. Planeering võeti vastu Tallinna linnavalitsuse 15. detsembri 2010 korraldusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles