Tallinn ei nõustu prügila aktsiate müümisega ärimees Heiti Häälele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna prügilas toodetakse jäätmetest kütust.
Tallinna prügilas toodetakse jäätmetest kütust. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus otsustas tänasel istungil, et ei anna ASi Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus ehk Tallinna prügila 65-protsendilist enamusosalust omavale Veolia Umweltservice Beteiligungsverwaltungs GmbH-le nõusolekut viimasele kuuluva 2600 aktsia võõrandmiseks ärimees Heiti Häälele kuuluvale OÜ-le SKT Keskkonnateenused.

Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul näeb Tallinn uue aktsionäri kaasamisega olulist määramatust ja riske ning eelistab jätkata koostööd praeguse aktsionäri Veoliaga.

«Tuleb möönda, et vastasutatud 2500 euro suuruse osakapitaliga OÜ SKT Keskkonnateenused suutlikkus täita lepingust tulenevaid kohustusi on oluliselt väiksem Veolia vastavast võimekusest, ühtlasi peaks Tallinn müügitehinguga nõustumisel loobuma oma mitmest õigusest aktsiaseltsis,» lausus Sarapuu. «Ka on SKT Keskkonnateenused teatanud oma soovist muuta 2000. aastal aktsionäride ja aktsiaseltsi vahel sõlmitud lepingut ning alustada läbirääkimisi Tallinnaga.»

Abilinnapea lisas, et SKT Keskkonnateenuste poolt Tallinnale esitatud aktsiaseltsi lähema viie aasta äritegevuse kava ning finantsprojektsioon ei ole vastavas ulatuses kaetud lepingutega ning näevad ette äriühingu kasumi olulist vähenemist. Kõike eelnevat arvesse võttes ei andnudki linnavalitsus Veoliale nõusolekut viimasele kuuluva 2600 aktsia müümiseks SKT Keskkonnateenustele.

AS Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus (endise nimega AS Tallinna Prügila) asutati 1998. aastal. Äriühingu eesmärk oli rajada Tallinnale ja Harjumaale kaasaja nõuetele vastav jäätmekäitlusettevõte. 1999. aastal omandas aktsiaseltsi kõik aktsiad Tallinn. Samal aastal kuulutas linn välja rahvusvahelise konkursi kaasaktsionäri leidmiseks, kellega koos rajada Jõelähtme valda kaasaegne prügila.

Konkursi võitis SKP Recycling AG&Co (pärast mitmeid ühinemisi tegutseb nüüd nime all Veolia Umweltservice Beteiligungsverwaltungs GmbH). Tallinnale kuulub aktsiaseltsis 1400 aktsiat (35 protsenti aktsiatest) nimiväärtusega 640 eurot ja Veoliale 2600 aktsiat (65 protsenti aktsiatest).

Jõelähtme valda kaasaegse prügila ehitamiseks sõlmisid Tallinn, Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus ja Veolia GmbH 2000. aastal lepingu, mille lisa järgi seadis Veolia lepingust tulenevate kohustuste täitmise tagamiseks Tallinna kasuks pandi talle kuuluvale 2600 aktsiale. Aktsiaseltsi põhikirja kohaselt on aktsiate võõrandamisel teistel aktsionäridel ostueesõigus.

Jõelähtme prügila alustas tööd 2003. aastal. Üleilmselt kommunaalmajanduse ja keskkonnateenuste valdkonnas tegutsev kontsern Veolia otsustas müüa osalused Ida- ja Kesk-Euroopas tegutsevates äriühingutes. Veolia GmbH informeeris müügikavast Tallinna linnavalitsust käesoleva aasta algul. Juuliks 2012 oli Veolia GmbH leidnud ostjad Leedus tegutseva VES LT aktsiatele, AS Veolia Keskkonnateenused aktsiatele ja tingimusliku ostja Veolia GmbH-le aktsiaseltsis kuuluvale 2600 aktsiale. Aktsiate tingimuslikuks ostjaks on 10. mail 2012 äriregistrisse kantud OÜ SKT Keskkonnateenused.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles