Laidoneride mälestusmärgi ideekonkursi võitis minimalistlikult lihtne teos

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan ja Maria Laidoneri mälestusmärgi ideekonkursi võidutöö.
Johan ja Maria Laidoneri mälestusmärgi ideekonkursi võidutöö. Foto: Eesti Arhitektide Liit

Eile kuulutati ametlikult välja Viimsi mõisaparki rajatava Johan ja Maria Laidoneri mälestusmärgi ideekonkursi preemiasaajad.


Võitjaks tunnistati «Taaskohtumine», mille autoriteks on Maria Freimann ja Juhan Kangilaski. Esikohatöö preemia suurus on 3500 eurot. Konkursile saabus tähtajaks 18 tööd.

Žürii arvates oli võidutöö tugevuseks tema lihtsus, leidlikkus ja delikaatsus, mille stiil ja hoiak iseloomustavad väga täpselt Laidoneride ajastut. Lisaks on suureks väärtuseks teose interaktiivus, mis võimaldab sellest isegi läbi kõndida ning ühtlasi seob abielupaari visuaalselt koha ja pargiga kokku.

Võistluse eesmärk oli leida Johan Laidonerile ja Maria Skarbek-Kruszewska-Laidonerile mälestusmärgi parim monumentaal-arhitektuurne ideelahendus asukohaga Viimsi mõisapargis, kus kuni 1940.aastani asus nende ühine kodu.

«Võistlus läks väga hästi, kõik 18 võistlustööd olid teretulnud ning andsid uusi ideid pargi üldiseks kujunduseks. Oli esitatud nii skulptuurseid lahendusi kui ka modernseid maastikuarhitektuurilisi kontseptsioone. Võidutöö eeliseks oli tema minimalistlik lihtsus, aga ka läbipaistvus, mis on mõisapargi allee seisukohalt väga oluline,» rääkis žürii tööd juhtinud Viimsi vallavanem Haldo Oravas.

Teise preemia suurusega 2500 eurot pälvis ideekavand nimega «Sild», mille autoriteks on Erik Nobel, Pille Kivihall, Kristen Herup Søvang, Lars Ulrik Bisgaard-Jespersen, Joonas Mauer arhitektuuribüroost NOBEL arkitekter a/s.

Kolmanda, tuhande euro suuruse preemia sai ideekavand «Armastuse metakeemia», mille autoriteks on Liina Stratskas ja Darius Ilgevičius.

Võistlustöödega saab tutvuda Viimsis antiigiäri «Tsunftijänes» 2. korrusel (Mõisa tee 2, Viimsi) kuni 28.septembrini. 10. – 28. oktoobrini on võistlustööd välja pandud Arhitektuurimuuseumi Soolalaos (Ahtri tn 2).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles