Seitse kuud terrorit kõigi silme all

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Naisepeksjast mees vedas oma invaliidistunud elukaaslast seitse kuud mööda Mustamäed linnaosavalitsuse, arstide, politsei ja kes teab kui paljude pealtnägijate silme all ringi, kuid abi ei saanud naine kusagilt.

Selle aasta 9. juulil sai kiirabi kutse Tallinnasse Tammsaare teele, kus seisis üks vanaldane Mercedes – väidetavalt oli autos laip. Kui kiirabi kohale jõudis, siis laipa siiski ei leitud, küll aga viidi regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonda üliraskes seisundis 40-aastane naine, nimetame teda Juliaks.

Naisel diagnoositi veremürgitus, eksekoos (kõhulahtisuse ja oksendamise tagajärjel tekkinud vedelikupuudus), näljapaistetus ja lamatised luuni. Veel paar päeva ja sõit oleks viinud haigla asemel surnukuuri poole. Teavitati politseid, informeeriti sotsiaaltöötajaid.

Kolm päeva hiljem alustati kriminaalmenetlust. Kahtlustatavaks tunnistati Julia elukaaslane Maksim ja kuriteoks «tegevusetuse läbi raske tervisekahjustuse tekitamine». Septembri alguses mees vahistati.

Tundub lihtne lugu olevat. Eluheidikud, elasid suvel mitu nädalat autos, mees naise eest ei hoolitsenud ja naine oli autos omaenese okse ja väljaheidete sees vaikselt surnuks mädanemas-nälgimas. Asja edasi uurides aga hakkasid ilmnema detailid, mis sunnivad küsima ebamugavaid küsimusi ka meedikute, sotsiaaltöötajate, politsei, prokuratuuri ja lõpuks ka tavaliste linnakodanike suhtes.

Üsna kiiresti selgus, et see polnud üldsegi mitte esimene kord kui Julia Mustamäele regionaalhaigla reanimatsiooni viidi. Juba kümme kuud varem, septembris 2011, oli ta samas kohas. Ka siis üliraskes seisus – naine oli nii rängalt läbi pekstud, et jäi halvatuks. Ka siis alustati kriminaalmenetlust ja ka selles asjas on kahtlusaluseks Julia elukaaslane Maksim. (Vahemärkusena nii palju, et tänaseks on prokurör otsustanud kaks asja ühendada ja paari kuu jooksul peaks kaasus lõplikult kohtusse jõudma.)

See, mis juhtus aga seitsme kuu jooksul alates peksmisest ja esimesest kahtlustusest kuni hooletusse jätmise ning teise kahtlustuseni, on eriti üllatav. Mees võis kümne kuu jooksul oma invaliidiks pekstud naist kes teab kui paljude pealtnägijate ja erinevate asutuste (politsei, sotsiaaltöötajad, linnaosavalitsus, arstid) silme all lihtsalt endaga kaasas tassida ja mitte keegi ei sekkunud.

Pikemalt loe Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles