Vanalinna asukad protestivad kloostri kõrvale rajatava pordumaja vastu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud turistid viivad Tallinnast kaasa foto, kus ühel pool teed on klooster, teisel pool aga punaste laternatega asutus.
Paljud turistid viivad Tallinnast kaasa foto, kus ühel pool teed on klooster, teisel pool aga punaste laternatega asutus. Foto: Uwe Gnadenteich

Vanalinnas jalutavad turistid on viimastel päevadel usinalt pilte klõpsinud Müürivahe tänaval, sest seal on ühel pool teed dominiiklaste klooster, peaaegu kloostri vastas aga striptiisibaar.


«Mis striptiis, öelgem kohe välja, et sinna tuleb lõbumaja,» ütleb üks kloostriga lähedalt seotud inimene, kes oma nime avaldada ei soovi. Ta on aadressile Müürivahe 52 kolinud Gentelman’s Club Amsterdami kohta internetist uurinud ning teada saanud, et mitmel pool välismaal tegutsevat selle nime all bordellid.

Ühe naabruses asuva äri müüjanna mäletab, et nägi Amsterdami lahtisest uksest möödudes kirju «Saun», «Massaaž» jne. Kuna tema kauplus tegutseb päeval ja «härrasmehed» ilmselt valdavalt öösiti, siis kahtlase väärtusega asutus teda otseselt ei sega. «Mingu koligu kuskile mujale, nende koht ei ole vanalinnas,» leiab ta siiski.

«Ma olen kuulnud turistide kommentaare selle kohta, kuidas klooster ja lõbumaja on kõrvuti. See on linnale ikka tõeline häbiplekk. See pole ainult katoliiklaste probleem, ka usust väga kaugel seisvad inimesed saavad aru, et selline asi on vale. Kas siis ükski ametnik tõesti ei vaata, mis asjad vanalinnas omavahel kokku sobivad ja mis mitte,» küsis veel üks anonüümne tallinlane.

Väidetava lõbumaja asjus pöördus kesklinna valitsuse poole ka Vanalinna hariduskolleegium (VHK). «Ei ole enam tänavat, mida mööda lapsevanemad võiksid oma lapsed kooli saata, ilma et kohtaks teel lodevaid eluviise propageerivat asutust, mis end sündsustunnet riivaval moel reklaamivad. Leiame, et ühemõtteliselt meeleliste naudingute rahuldamisele suunatud äriettevõtted kahjustavad laste moraalset ja psüühilist arengut ning hägustavad kogu ühiskonnas arusaama vooruslikust elust ja perekonnast kui pühadusest,» seisab VHK pöördumises.

«Ma olen aru saanud, et seal on tegemist ühe Hollandi ärimehega, aga isegi Hollandis on linn tsoneeritud, et kus midagi võiks asuda, nii et see sobiks. On olemas mingi linnapoolne nägemus. Linn peaks olema niiviisi tsoneeritud, et austataks ka neid inimesi, kes tahaksid oma lapsi teisiti kasvatada,» ütles VHK direktor Kersti Nigesen Postimehele.

Sama murega pöördusid linnaosavalitsuse poole ka VHK õpilased. «Müürivahe tänav on VHK õpilaste poolt üks enim kasutatud tänavaid. Kooli tulek ning koolist minek kulgeb paljudel õpilastel just mööda seda teed. Muret tekitav on meile antud olukord, kus kooliteel asub ebaväärikaid ning madalaid kombeid propageeriv asutus. Õpilase koolitee peaks olema kultuuriliselt kui ka eetiliselt võimalikult täisväärtuslik.
Meie, õpilased, jääme lootma, et seda tõsist muret võetaks täie tõsidusega. Olukord on muutunud noortele hetkel vägagi ebamugavaks,» kirjutasid VHK õpilasfoorumi esindajad linnaosavalitsusele.

Lisaks koolile käib palju inimesi ka kloostris, sest see klooster pole selline, kus mungad kõrgete müüride taga jumalat teenivad. Seal peetakse iga päev missasid, nii keskpäeval kui hilisõhtul. Seal käib palju inimesi, ka koos lastega. «Dominiiklasi armastatakse väga. Nad on eesti katoliikluse süda. Vahel nad korraldavad vanadele inimestele sünnipäevi oma ruumides, ja seal käib ka palju turiste. Varem toimusid seal Taize palvused, need on oikumeenilised ja selle tõttu tunneb seda kohta terve linn. Seal on väike väga tagasihoidlik kabel, aga pikad pihijärjekorrad, sest sealsed preestrid on väga populaarsed,» selgitas veel üks kloostrile lähedal seisev inimene.

Kloostri ja lõbustuskoha kokkusobimatusele on linnaametnike tähelepanu juhtinud ka dominiiklaste kloostri ülem Artur Modzelewski ja Vene tänaval asuva rooma-katoliku kiriku Tallinna Peeter-Pauli koguduse vikaar Igor Gavrilchik.

Kõik punastest laternatest häiritud inimesed küsivad kui ühest suust: miks linnaametnikud niisugust asja lubavad ja paluvad küsimusele lahendus leida. Tegelikult pole ükski ametnik teadlikult striptiisiklubi avamiseks luba andnud ning sellest lahtisaamine polegi nii lihtne.

«Kesklinna valitsus korraldas vastavalt õigusaktidele Müürivahe tn 52 olevale pinnale avaliku enampakkumise, määrates funktsiooniks toitlustuse – see tähendab sellise teenuse, millele antud pinnal on vajalikud kasutusload olemas. Selle enampakkumise võitis Geleador OÜ, kellega sõlmiti ka üürileping,» rääkis kesklinna vanem Mihhail Korb.

Linnaosavalitsusel polnud tema sõnul aimugi, mis plaanid enampakkumise võitjal on. «Nii pubid, klubid kui striptiisibaarid on seaduse silmis kõik ühtemoodi toitlustusasutused.
Kindlasti see pole hea, et niisugused asjad tekivad, aga täna on väga raske neid kuidagi piirata või mõjutada,» tõdes Korb.

Üürilepingut tühistada või selle asutuse avamist takistada linnaosavalitsus ei saa. «Vastavalt seadusandlusele saab kesklinna valitsus jälgida, et Geleador OÜ järgiks sõlmitud lepingut ning ei toimuks midagi seadusandlusega vastuolus olevat. Alles pärast lepingute ja seaduste rikkumist on linnaosavalitsusel õigus algatada üürilepingu ülesütlemine. Ka kesklinna valitsuse arvates on striptiisiklubi asukoht kooli ja kloostri ligiduses ebaeetiline ning tundeid riivav, ent Eesti Vabariik lähtub liberaalsest majanduspoliitikast ning selle raames vajavad igasugused piirangud ja keelud korrektseid põhjendusi. Antud hetkel ei võimalda seadusandlus meil selliseid põhjendusi välja tuua,» lausus linnaosavanem.

«Kesklinna valitsus lubab, et koostöös korrakaitseorganitega tugevdame järelevalvet selle äripinna üürniku tegevuse suhtes. Rikkumiste esinemisel fikseerime need ja kohaldame õigusaktidest tulenevaid sanktsioone. Samuti jälgime, et äripinna üürniku tegevusega ei kaasneks agressiivset reklaamitegevust ega mööduvaid linnakodanikke aktiivselt häirivat tegevust,» lubas Korb.

Müürivahe tänaval endise hiina restorani ruume üüriva Geleador OÜ esindajat Postimehel tabada ei õnnestunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles