Kopli Seltsi heategevus läks maksu alla

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibulalaat Stroomi rannas.
Sibulalaat Stroomi rannas. Foto: Andres Haabu

Kopli Selts ostis heategevusliku laadaga teenitud raha eest abi vajavatele lastele spordijalatsid, riik nõudis selle tegevuse eest seltsilt erisoodustusmaksu.


18. augustil korraldas Kopli selts koos Põhja-Tallinna valitsusega heategevusliku sibulalaada, millega koguti heategevuseks 700 eurot. Augusti lõpus ostis selts selle eest 23 lapsele uued spordijalatsid ja kinkis ka koolikoti. Suur oli aga seltsi üllatus, kui riik nõudis selle tegevuse pealt ligi 140 eurot erisoodustusmaksu.

MTÜ Kopli Selts ei kuulu tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute nimekirja. See tähendab, et heategevuslikuks tarbeks kulutatud raha loetakse annetuseks ja sellelt tuleb tasuda erisoodustusmaksu, mis on 21/79 annetuse summast. Nimekirja võib pääseda kaks korda aastas – 1. jaanuarist või 1. juulist vastavalt vabariigi valitsuse korraldusele. Maksu- ja tolliamet teeb oma esialgse otsuse nimekirja mittekandmise ja nimekirjast kustutamise kohta vastavalt 15. märtsiks või 15. septembriks.

Nii sattus Kopli Selts oma heategevusega seadusandlikku vaakumisse. «Tegelikult peaks ju riik hoolitsema selle eest, et meil poleks abivajavaid vaeseid ja eriti lapsi. Paraku räägib statistika seda keelt, et riik ei saa oma sellekohase tööga hakkama,» leidsid seltsi liikmed.

«Kopli Seltsil ja ka paljudel annetajatel poleks midagi selle vastu, et toetada neid, keda riik pole suutnud järjele aidata. Aga toetada samas selle annetusrahaga riiki, kes koorib matti selle töö pealt, mida seltsid ja vabatahtlikud teevad tema eest ära, on minu arvates ülekohtune,» ütles Kopli Seltsi esimees Tiia-Liis Jürgenson.

Jürgenson on mures, sest aasta heategevusplaan on juba paigas, järgmine asi – suur Stroomi sügislaat on ukse ees, samuti on plaanid tehtud heategevuslike tantsuõhtute osas vanemale generatsioonile. See tähendab praegustes oludes aga seda, et osa heategevuseks annetatud rahast tuleb omakorda riigile «annetada».

6. oktoobril Stroomi rannas korraldatav sügislaat kogub raha, et korraldada vaesematest peredest lastele korralik jõulupidu mängude, kinkide, jõuluvana ja kõige ilusaga, mis selle juurde kuulub.

«Kahjuks on heategevusel riigi hinnasilt küljes. Pea neljandik heategevuseks kulutatavast niigi napist rahast on ikka väga suur osa. Seadusse võiks kirjutada ikkagi, et heategevuseks kulutatud rahalt ei tuleks erisoodustusmaksu maksta, olgu siis mittetulundusühing tulumaksusoodustuse saajate nimekirjas või mitte,» arvas Jürgenson.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles