Politsei valmistub pronksaastapäevaks

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõne nädala eest Austriast Eestisse jõudnud veekahuriga käisid julgestuspolitseinikud eile  Harjumaal Raasikul kätt harjutamas.
Mõne nädala eest Austriast Eestisse jõudnud veekahuriga käisid julgestuspolitseinikud eile Harjumaal Raasikul kätt harjutamas. Foto: Raigo Pajula

Kaks aastat pärast aprillirahutusi Tallinnas sai julgestuspolitsei kätte Austrias eritellimusel ehitatud veekahuri, mille puudumine andis valusalt tunda just pronksööde ajal.


Kolm nädalat enne 2007. aasta aprillirahutuste aastapäeva valmistub politsei kriisikava korras võimalikeks üllatusteks. Näiteks tehakse selleks ajaks tühjaks osa Tallinnas Rahumäel asuvast arestimajast, kuhu pikemaks ajaks istuma pandud asukaid jagatakse juba praegu laiali teistesse Eesti arestimajadesse.



«Me teeme trenni aasta ringi,» kommenteeris politseiameti korrakaitseosakonna direktor Tarmo Miilits väidet, et politsei valmistub võimalikeks üllatusteks pronksrahutuste aastapäeval. «Meie taktikaline valmisolek on võrreldes kahe aasta taguse olukorraga kindlasti palju parem.»



Värskeima uudisena saabus mõne nädala eest politseile Austriast eritellimusel ehitatud veekahur, mille täpne hind jääb avalikkuse ees saladuseks. Politseiamet ostis selle 49 miljoni krooni eest välja kuulutatud hankel koos muu erivarustusega.



«Põhimõtteliselt on see ehitatud sama põhja peale, mis meie tuletõrjeautod,» ütles politseidirektor Miilits. Vajadust veekahuri järele võis selgelt tunnetada just Tallinnas puhkenud aprillirahutuste ajal, kui seda oldi sunnitud laenama lätlastelt.



Värskelt valminud masina eriomadused lubavad sellel süütamise korral end automaatselt ise kustutada.



Lisaks pole autot võimalik inimjõul ümber lükata ega sellele paigaldatud kahureid jõuga lahti kangutada. Rahvarahutuste laialiajamiseks mõeldud kahuris saab kasutada nii vett kui gaasi. Veesurvet võib autost reguleerida nii, et see suudab purustada isegi autoklaasi.



Autole on paigaldatud videokaamerad, mille pilt salvestatakse. Salongis istuvatel politseinikel on auto ümber toimuvast 360-kraadine ülevaade. Kõrvaldamaks teele paigaldatud takistusi, on masina ees­osas spetsiaalne sahk. «Nii et tegemist on igati moodsa masinaga,» nentis Miilits.



Tema sõnul on politsei viimase kahe aasta jooksul oluliselt täiendanud oma erivarustust, tänu millele ollakse rahvarahutuste korral valmis vajadusel minema appi isegi lähinaabritele soomlastele, lätlastele ja leedukatele.



«Oleme valmis andma nii eritehnikat kui inimjõudu,» rääkis Miilits. «Erivarustus aegub oma eripära tõttu üldiselt ruttu ja seetõttu on rahvusvaheline koostöö selles valdkonnas tavaline.»



Eriti põhjalikult on viimasel ajal uuendatud politseinike individuaalset kaitsevarustust. Korrakaitseosakonna direktori Miilitsa sõnul on niisugused investeeringud kulukad, sest näiteks ainuüksi märulipolitseiniku kombinesoon maksab ilma kiivri ja kaitsekilbita 5000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles