Taksosõit vanalinnast Mustamäele – 18 500 krooni

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksopeatus
Taksopeatus Foto: Priit Simson

ETV saade «Pealtnägija» räägib loo mehest, kellele läks taksosõit Tallinna vanalinnast Mustamäele maksma  18 500 krooni.


Et Tallinna taksonduses valitsevad džungliseadused ja piraattakso koorib ettevaatamatul kliendil mitu nahka, pole mingi uudis.

Kuid «Pealtnägija» toob päevavalgele juhtumi, mis on oma nahaalsuses jahmatav - väidetav libataksojuht pressib juba poolteist aastat kliendilt viimase sõnul täiesti alusetult hiigelsummat.

Lugu algas 20. detsembril 2007, kui üks pealinna suuremaid asutusi pidas kollektiivi jõulupidu. IT-mehe Rain Topaasia jaoks lõppes õhtu Suur-Karja tänava Nimeta Baaris.

Kell pool neli hommikul võttis švipsis 41aastane mees ööklubi Hollywood ees takso, mille roolis oli juhuslikult blond naine, seitsmeaastase taksostaažiga Liina Luks.

Rain palub sõita Statoili tanklasse Mustamäe ja Tammsaare tee nurgal, mis asub tema kodust üle tänava. Suur on aga jahmatus, kui kümneminutilise sõidu järel särab sihtkohas taksomeetril arve 364 krooni.

Raini sõnul oli arve kaks korda suurem kui tavaliselt. Taksojuht olevat tema küsimuse peale öelnud, et nii ongi ning et maksku ära. «Küsisin siis tšekki, et palju see kilomeetri hind nüüd siis kokku tuleb ja seda ta ei tahtnud anda ja selle peale palusin siis sõita siia lähedal asuvasse politseisse ja ka selle peale ei soostunud ta autot ümber pöörama ja sinna sõitma.»

Taksojuht Liina väidab hiljem kohtule kirjutatud avalduses hoopis, et klient asus maksmise asemel rõvetsema, nimetades teda «blondiks litaks» ja «mõrraks, kes peaks osutama liikuva bordelli teenust», tegi talle kõlvatuid ettepanekuid ning tagatipuks sülitas autosse.

Rain jääb aga endale kindlaks, et midagi taolist ta teinud ei ole. «Ta ilmselt rõhubki selle peale, et teda usutakse rohkem, et ma olin võtnud.»

«Lõpuks siis ootasime, mõtlesin, et kui kaua ma ikka istun, et lähen parem ära. Ma teadsin, et kui ma tšekki ei saa, siis ma ei peagi maksma taksoarve eest,» rääkis Rain. Kui Rain aga taksost välja astus, kutsus taksojuht politsei, et ebakaines olekus inimene on tänaval.

Kõneeristus näitab, et kell 4.14 helistas taksojuht Liina esimest korda politsei numbril 110. Ta teatas, et purjus klient keeldub maksmast. Umbes veerand tunniga saabunud patrull leidis Raini 60 meetrit eemal, üle tee Hesburgeri ees.

Sooja voodi asemel sattus kahe väikelapse isa esimest korda elus kongi. Pärast paaritunnist sitsimist koostati Rain Topaasiale kiirmenetluse otsus, millega trahviti teda taksoarve tasumata jätmise eest 900 krooniga, ning lasti kassiahastuses mees Rahumäe arestimajast tulema.

Rain maksis trahviks määratud raha ära ning luges sellega enda jaoks juhtunu lõppenuks.

Kuid, kui uskuda Raini, oli see vaid jultunud väljapressimise eelmäng. Umbes kuu hiljem helises ootamatult tema töötelefon. Toru teises otsas oli jurist Inken Logberg, kes teatas, et tema klient, taksojuht Liina Luks nõuab oma autole tekitatud vigastuste ja moraalse kahju hüvitamist. [

«Kokku oli see summa siis 18 500 krooni, mis ehmatas päris ära. Ma siis palusin saata arved ja tšekid meili peale, et mille alusel ja mille eest,» ütles Rain.

Raini ema Elle Topaasia rääkis, et teda hämmastas, kuidas Inken Logberg Rainiga juttu alustas. ««Aga makske nii palju, kui teil on. Et kui teil ei ole nii palju raha, et kui palju te suudate maksta?» See on ju väljapressimine,» meenutas Elle.

See oli esimene kord, kui Rain pühendas ebameeldivasse ekstsessi oma ema. Vastaspoole õnnetuseks pole aga proua Elle tavaline 64-aastane eesti keele õpetaja, vaid ka kohtu kaasistuja. Lisaks andis loodus neljakordsele vanaemale üliarenenud detektiivigeeni. Asja uurinud, väidab ta, et lugu on alates algusest ehk skandaalsest taksoarvest totaalselt mäda.

Tagantjärgi vaadates ei ole kusagil tõestatud, kust täpselt selle taksoarve suurus tuli. «Seda ei ole tõestatud, sest taksojuht on omakäeliselt kirjutanud, et see arve oli 364 krooni, ta ei esitanud politseile taksokviitungit ja ei kirjutanud ka lahti, millest see koosneb,» selgitas Elle.

Taksoarve tausta uurides selgus, et Liina Luksi taksol puudusid ametlikult kinnitatud tariifid ja taadeldud taksomeeter. «Ma arvan, et kui võtta nüüd seda hetke, kui ta sõitis, siis tuleks seda lugeda libataksoks,» ütles Elle.

Elle meenutas, et Luksil enda nimel taksoveoluba ei olnud. Küll aga ilmus välja üks tööleping, mis oli sõlmitud Liina Luksil FIE härra Tyuriniga, mis kestis üheksa päeva.

Paberil kestis Liina Luksi tööleping täpselt 16. detsembrist 24. detsembrini. Asi kubises küsitavustest.

Kuid kui võimud uudishimulikuks muutusid, tühistas FIE Tyurin oma taksoloa ja distantseerus kogu loost. Aga Mustamäe Miss Marple haistis pettust. Võtnud abikaasa Valduri sohvriks, suundus ta tõendite jahile. Küsimus oli - kus ja kuidas tekkisid taksole väidetavad vigastused?

«Kui uskuda neid hagi materjale, mis on esitatud, siis see takso tol ööl ikka oli korralikus mäsus - seal suunatuli küljest ära, stanged, veljed lömmis. Rain seda ei põhjustanud,» rääkis Elle. «Ja politsei tuli ju kohale. Politsei ka ei näinud. Kui suunatuli ripub, kummid on katki, siis minu arusaamist pidi ei saanudki see takso siis sõita politseisse - ta ei saa ju suunda näidata.»

Taksojuht ei võtnud kahjusid jutuks enne, kui kuu aega hiljem laekus tema pretensioon, kus ta väidab et Rain tagus tol ööl taksost väljudes auto stanget jalaga. Rain kinnitab taas, et tema autot kindlasti ei löönud ning ka politseis pole seda fikseeritud.

Lisaks väidab taksojuht Liina, et pidi põgenevat meest jälitama ja lõhkus üle äärekivide sõites masinat nii, et lõpuks vajasid vahetamist suunatuli, remonditi esistanget, velgesid ja pandi uued rehvid, kokku 13 000 krooni eest. Sellele lisab ta moraalse kahju summas 5000 krooni.

Veel veidram tundus, et paberite kohaselt tasus taksojuht 13 000 kroonise remondiarve kohapeal sularahas. Elle arvates olid remondiarved blufitud või siis harukordselt ebakompetentselt koostatud. «Tõenäoliselt ma arvan, et ise kirjutatud kodus valgele paberile tehtud grafaa ja kui ma hakkasin neid dokumente võrdlema, neid on kolm ja igal dokumendil on ise jutt.»

Kui Elle ja Valdur Elektroni tänaval asuvasse autoremonditöökotta tausta uurima läksid, tabas neid järjekordne üllatus. «Tuli välja, et sellest mehest, kes justkui paberil on allkirja andnud sellele töökäskudele ja parandanud seda Mercedest, firma ise ei tea mitte midagi.»

Liina Luksi kohtule toodud OÜ Andrewboss nimel väljastatud paberites seisab, et 20. detsembril 2007 andis töökäsud ja esitas arve remondi eest keegi Andrei Rego.

Kui resümeerida vanaemast detektiivi töö tulemus, siis ta väidab, et politsei trahvis Raini põhjendamatu arve maksmata jätmise eest. See arve tekitati talle libataksos. Ning, nagu sellest vähe, esitas sama takso juht olematute vigastuste eest veel ka valearved, mis kirjutati välja inimese nimel, kes nimetatud remonditöökojas iial ei töötanud.

Kuid see lugu läheb veel tavatumaks. Mitte ainult ei teinud Elle skeemi paljastamiseks tõhusat detektiivitööd, vaid otsustas, et loobub advokaadi abist ja esindab ka kohtus poega ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles