Tallinn nuumab ehitusfirmat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäele kerkivad Tallinna linnavalitsuse tellimusel hirmkallid sotsiaalmajad.
Lasnamäele kerkivad Tallinna linnavalitsuse tellimusel hirmkallid sotsiaalmajad. Foto: Mihkel Maripuu

Ehitusettevõtjaile üliheldelt miljardeid kroone maksev Tallinna linnavalitsus saab vastutasuks sotsiaalkorterid, kuhu kolimine läheks noorperedele kallimaks kui turuhinnaga korterit üürida.



Kalli raha eest tellitud kortereid kavatses linnavalitsus soodsatel tingimustel välja üürida noortele peredele ja linnale vajalikele spetsialistidele. Ehkki linn maksab üürnikelt küsitavale hinnale poole peale, oleks neil praegu ikkagi soodsam üürida korter «vabaturult».

Lasnamäel valmiva 1155 korteri eest, mille ehitusärimeeste Raivo Ranna, Aivar Tuulbergi, Jaanus Otsa ja väiksemate osanike firma Raadiku Arendus rajab, on linnavalitsus lubanud maksta iga kuu 136 krooni ruutmeetri eest. Selle tasemeni ei küündinud Lasnamäel küsitavad üürihinnad isegi buumi tipus, jäädes 2007. aasta kevadel tosina krooni võrra allapoole.

Nüüd, mil esimesed sotsiaalmajad hakkavad valmima, küsivad omanikud «vabaturul» üüriks keskmiselt 60 krooni ruutmeetrist, mis teeb 50-ruutmeetrise korteri üürihinnaks 3000 krooni kuus. Keskmise suurusega kolmetoaliste korterite üürihinnad algavad aga paarist tuhandest kroonist.

Aasta tagasi kinnitas linnavalitsus, et spetsialistidele, nagu õpetaja, ühissõidukijuht või linnaametnik, oleks üürihind 65 krooni ruutmeetri eest, noortele peredele 85 krooni. See tähendab, et 50-ruutmeetrine korter maksaks noorele perele 4250 krooni, spetsialistile 3250 krooni kuus, mis mõlemad on turuhinnast kõrgemad. Tõsi küll, tegu on uute korteritega, keskmises hinnas kajastuvad aga ka pruugitud ja kehvemas korras eluasemete üüritehingud.

Tõsiasjale, et Tallinna linn hakkas sotsiaalkortereid nõutama kinnisvarabuumi ajal, juhtis toona tähelepanu nii linnavolikogu opositsioon kui ka mõneti ootamatult toonane keskerakondlasest linnavolikogu liige, suurärimees Endel Sifi käepikendus Tõnis Bittman.

Tallinna linna leping Raadiku Arendusega on sõlmitud 20 aastaks alates viimase maja üleandmisest, mis peaks aset leidma 2011. aastal. Leping lubab tõsta igal aastal hinda vähemalt kahe protsendi võrra. See tähendab, et lepingu kestuse lõpuks, kui majad on juba 20-aastased, on üür neis ligi 200 krooni ruutmeetri eest kuus.

Kokku maksab Tallinna maksumaksja 20 aasta jooksul firmale ühe ruutmeetri eest
37 000 krooni, samal ajal kui korterite ehitusmaksumuseks on hinnatud alla 14 000 krooni ruutmeetrist. 20 aasta jooksul maksab linn Raadiku Arendusele kolm miljardit krooni.

Kui aastal 2031 peaks Tallinnas olema võimul keskerakondlik linnavalitsus, muutub ettevõtjate kullaauk ilmselt veelgi põhjatumaks, sest lepingu järgi võib 20 aasta pärast linna soovil pikendada rendilepingut veel kümne aasta võrra. Sel juhul maksaks linn ehitusettevõtjaile 5,1 miljardit krooni, samal ajal kui korterite ehituse maksumus ulatuks hinnanguliselt pisut üle miljardi.

Tallinna abilinnapea Eha Võrk ega Raadiku Arenduse esindaja Jaanus Otsa teemat Postimehele ei kommenteerinud. Valmisolekut üüri võimalikuks alandamiseks Otsa ei kinnitanud ega lükanud ka ümber, lubades teada anda, kui midagi peaks muutuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles