Hukule määratud Tondi jaama tondilossist võib veel asja saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tondi jaamahoone on kuulutatud küll arhitektuurimälestiseks, kuid näeb praegu tõeliselt jube välja. Seetõttu vajaks maja kiiremas korras põhjalikku uuendamist.
Tondi jaamahoone on kuulutatud küll arhitektuurimälestiseks, kuid näeb praegu tõeliselt jube välja. Seetõttu vajaks maja kiiremas korras põhjalikku uuendamist. Foto: Mihkel Maripuu

Kui paar aastat tagasi soovis Kristiine linnaosavalitsus räämas ja lagunenud Tondi jaamahoone lammutada, siis nüüd on plaan see korda teha ning majale sobiv rakendus leida.





Esimese sammuna peab aga Tallinn arhitektuurimälestiseks kuulutatud, kuid nüüdseks Tondi häbiplekiks muutunud jaamahoone Eesti Raudtee valdusest endale saama. Alles siis on linnal võimalik hoone kordategemisse raha paigutada.



Täna hakkavadki Kristiine linnaosavanem Mihhail Korb, linna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik ning Eesti Raudtee esindajad Tondi jaamahoone saatust arutama.



Korb ütles, et Kristiine linnaosavalitsus on huvitatud hoone renoveerimisest ning sellele mõistliku rakenduse leidmisest. Maja väljanägemist seejuures muuta ei tohi.



«Seal võiksid tegevust leida noored, aga miks mitte ka eakad inimesed,» nentis linnaosavanem. «Senine praktika on näidanud, et raudteejaamadest saavad just head avalikud rajatised. Järve jaamahoone Kristiines on üks selline näide, seal asub noortekeskus.»



Korb on Eesti Raudtee inimestega Tondi jaamahoonest ka varem rääkinud ning talle on jäänud mulje, et raudteeametnikud on huvitatud maja üleminekust linnale. Üks võimalus on, et raudtee annab hoone tasuta rendile. Sel juhul saaks juba tänavu hakata tegema ettevalmistusi maja renoveerimiseks ning leida järgmise aasta linnaeelarves



ehitustöödeks vajalik raha.


Eesti Raudtee ehitiste ameti juhataja Endel Vatteri sõnul neil Tondi jaamahoonet vaja ei ole. Kui Tallinn on nõus selle korda tegema, siis peab maja üleandmise otsuse tegema majandusministeerium. «Tore, kui linnaosavalitsus soovib hoone korda teha, kuigi paari aasta eest tahtsid nad maja hoopis maha võtta,» ütles Vatter.



Vatteri väitel oleks kõige lihtsam lahendus just see, et Eesti Raudtee annab hoone linnale mingiks ajaks tasuta rendile ning linn teeb oma rahaga maja korda.



Dubovik ütles, et tema on Tondi jaamahoone renoveerimisest väga huvitatud. Selleks peab aga Eesti Raudtee maja vähemalt 50 aastaks linnale rendile andma. Ta lisas, et mingit kõrtsi majja tulla ei tohi.



Duboviku sõnul ei ole põhjust karta, et vana jaamahoone jääks ette Tondi raudteeülesõidu ümberkujundamisele ning sinna tunneli rajamisele, kui need tööd kunagi algama peaksid. Vastav projekt on tehtud nii, et maja jääb puutumata.



«See oli tõeline üllatus, kui umbes kolm aastat tagasi tuldi minu juurde Tondi jaamahoone lammutusprojektiga,» märkis Dubovik. «Võtsin asja kohe käsile, et hoone arhitektuurimälestiseks kuulutada. Tondi oli siis ainuke Tallinna raudteejaam, mis ei olnud kaitse all.»


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles