Oriendifestival toob Tallinna tänavatele kaksküürkaamelid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Just samasuguseid Baktria kaameleid, kelle seljas Tiina Jokinen Siiditeel ratsutas, võib mai algul ka Tallinna tänavatel näha.
Just samasuguseid Baktria kaameleid, kelle seljas Tiina Jokinen Siiditeel ratsutas, võib mai algul ka Tallinna tänavatel näha. Foto: Erakogu

Täpselt nädala pärast algava oriendifestivali «Siiditee sõnum» auks otsustasid korraldajad tuua Tallinna tänavatele kaks kaamelit, kes jalutavad 5. mail Balti jaama lähedalt läbi vanalinna Estonia kontserdisaali juurde.



Tänavune oriendifestival on pühendatud Siiditeele (Hiinat Kesk-Aasia kaudu Vahemere maadega ühendanud kaubatee – toim), mille rühm eestlasi 2007. aastal läbis. Kolme kuuga jäeti seljataha ligi 25 000 kilomeetrit. Kuna põhilisteks liikumisvahenditeks olid seal omal ajal kaamelid, otsustasidki festivali korraldajad neid loomi ka Tallinna tänavatel näidata.



«Siiditee sõnumi» korraldaja Tiina Jokinen selgitas, et Tallinna loomaaias elavaid kaameleid selliseks omapäraseks jalutuskäiguks kahjuks kasutada ei saa, sest need on liiga metsikud ja võivad plehku panna. Seetõttu tuuaksegi Lõuna-Venemaalt kohale treenitud tsirkusekaamelid. Kohe pärast oriendifestivali algab tsirkusetuur, kus needsamad kaamelid esinema hakkavad.



«Siiditee kui sellise selgemaks ja sümboolsemaks tegemiseks otsustasimegi ehtsad ja ilusad Baktria kaamelid (Kesk-Aasias elavad kaksküürkaamelid – toim) kohale tuua,» ütles Jokinen. «Just niisuguste loomadega liiguti ja liigutakse praegugi mööda Siiditeed. See ei ole muidugi enam mingi määrava tähtsusega kaubatee, aga teatud karavanid sõidavad seal ikkagi.»



Ta lisas, et kaksküürkaamelid ehk baktrianid on tõesti ilusad ja paksu karvaga loomad, erinedes päris palju nendest kõhnadest kaamelitest, kes Araabia kõrbetes ringi liiguvad. Baktriane on maailmas vabas looduses vähe alles jäänud, sest nende kõige tihedama asustusala läheduses on tehtud palju tuumakatsetusi.



Oriendifestival toimub 1992. aastast alates üle aasta. Seekord on tegemist seitsmenda ettevõtmisega, mis kestab 5.–10. maini. Festivali esinejad on suures osas need, kellega eestlased oma idamaise rännaku ajal kokku puutusid ja nad Tallinna kutsusid.



Jokinen kinnitas, et festivali raames on Ülemiste City Mercado restoranis väljas Jaapani kalligraafia ja Pärsia käsitöövaipade näitus. Viimane neist seostub otseselt Siiditeega. 8. mail toimub samas Siiditee rännakul salvestatud telesaadete maratonläbivaatus ja kõik näitusel olnud vaibad lähevad oksjonil müüki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles