Uue Musta Luige ehitus Kadriorus ähvardab teadmata ajaks seiskuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue Musta Luige ehitusplatsil valitseb tõeline vaikus, arhitektuurimälestis villa Mon Repos aga aina laguneb.
Uue Musta Luige ehitusplatsil valitseb tõeline vaikus, arhitektuurimälestis villa Mon Repos aga aina laguneb. Foto: Mihkel Maripuu

Eelmisel suvel kadus Kadriorust kunagine kuulus restoran Must Luik. Tänavu sügisel pidi samas kohas uksed avama uus mitmeotstarbeline hoone, praegu valitseb aga ehitusel täielik vaikus.





Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialisti Oliver Orro sõnul on kõige suurem mure selles, et endise Musta Luige taga asuv arhitektuurimälestis villa Mon Repos aina laguneb.



Legendaarse restorani asemele uut hoonet kavandanud firma NG Eesti sai ehitusloa üldse tänu sellele, et oli nõus 19. sajandist pärit villa korda tegema. Nüüd ei ole teada, mis vanast majast edasi saab.



Pankrotioht õhus


Orro sõnul soovis NG Eesti villa kordategemist tähtajatult edasi lükata, kuna firmal ei pidavat kõige paremini minema. Kultuuriväärtuste amet ei saanud niisuguse ettepanekuga nõustuda. Firmale anti ajapikendust 1. juulini. Kas NG Eesti sellest tähtajast ka kinni peab, ei ole praegu selge.



«Oleme püüdnud krundi omanikku survestada, kuid ta on meile saatnud vastukirju, et palub ikka ajapikendust, kuna ei saa oma asjadega hakkama,» ütles Orro. «Oleme omalt poolt andnud kindla tähtaja ning 1. juulist tuleb igal juhul töödega alustada.»



Ta lisas, et Mon Repose villa kohta on tehtud täiemahulised uuringud ning ka põhjalik projektdokumentatsioon on olemas. Seega võiks hoone taastamist kas või kohe alustada.


Eriti halb on Orro sõnul see, kui NG Eesti peaks pankrotti minema. Siis võib vana maja taastamine hoopis teadmata ajaks seisma jääda. Praegu on asjalood küll sellised, et mingit arengut ei ole näha.



«Kui 1. juuli kätte jõuab ning midagi ei ole liigutatud, eks me teeme siis neile sunnirahaga ettekirjutuse,» märkis Orro. « Kui aga selleks ajaks peaks firma juba pankrotis olema, ei ole ettekirjutustki kellelegi teha. Asi on ikka katastroofiline.»



Restoran Must Luik valmis 1960. aastate lõpus arhitekt Voldemar Herkeli projekti järgi. Samale kohale kavandatud hoone autor on Enn Rajasaar arhitektuuribüroost JVR. Kolmekorruseline maja peaks tulema eelmisest hoonest mahukam, kuid välimuselt meenutama endist restorani.



Esialgse kava järgi leiaksid maja esimesel korrusel koha bürood, kontorid ning tõenäoliselt ka mõned esinduslikud pisipoed. Uksed peaks seal avama ka terrassiga kohvik, kondiitriäri ning lillepood.



Toidukauplust majja ei tule, sest omanike hinnangul ei tasu see nii väikesel pinnal majanduslikult ära.



Suurejoonelised plaanid


Uue hoone kahele ülemisele korrusele on arhitekt kavandanud ligi 40 külaliskorterit, mille maja haldaja üürib lühemaks või pikemaks ajaks välja inimestele, kellele ei meeldi hotellis elada.



NG Eesti projektijuht Aleksandr Mazko ütles eelmisel aastal, et villa Mon Repos tuleb firmal küll taastada, kuid konkreetset otstarvet ei ole majale veel välja mõeldud. Eile ei õnnestunud Postimehel Mazkoga ühendust saada.



NG Eesti keerulisest majandusseisust annab tunnistust seegi , et firma oleks pidanud krundil mahavõetud puude asemele uued istutama. Tallinna keskkonnaametile saadetud kirjas märkis Mazko aga, et uute puude istutamine läheks maksma ligi 400 000 krooni ning palus ajapikendust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles