Klenski: Tõnismäe häppening oli protest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldsõdur.
Kuldsõdur. Foto: Reporter.ee

Öise Vahtkonna üks endisi liikmeid, vene rahvusest poliitik Dmitri Klenski pidas Tõnismäele pronkssõduri koopia viimist heaks näiteks sellest, et rahval on poliitilisest skisofreeniast kõrini.

«Kuju tõi sinna kunstnik, intelligent, näitab, see on reaktsioon hulluvale ühiskonnale, protest politseiriigi vastu. Tavalise meetodiga enam ei saa, aga protestimeel tuleb kuidagi välja elada,» pidas Klenski oluliseks märgiks, et kunstnik ei läinud mitte galeriisse, vaid tuli oma teosega Tõnismäele.

Kuju ennast ei osanud Klenski kommenteerida, põhjendades, et pole eriti kunstilembene. «Aga see oli tegelikult ühiskondlik-poliitiline avaldus, mitte niivõrd kunstiteos,» oli ta veendunud.

Ta pidas sümptomaatiliseks, et seda protesti väljendasid just eestlased. «Need kaks nähtust, mis nädalavahetusel Tõnismäel olid, näitavad, et viimase aja vaikiv ajastu hakkab lõppema, juba eestlaste pool hakkab ärkama. See tähendab, et meil on lootust,» lisas Klenski.

Teise nähtusena kirjeldas ta kohe pärast kuju äraviimist auvalves seisnud meest, kastrul peas ja puust automaat käes. «Võib arvata, et ta on vaimuhaige, aga tallegi mõjub ühiskondlik propaganda, tal on sellest kõrini.»

«Kui toimunu ei toonud venelastele plusse - tembuga said ikkagi hakkama eestlased - siis alust pahameeleks vene kogukonnas siin küll ei näe. Arvan, et enamusele neist, kui ka kainemõistusega eestlastele see kõik meeldis,» arvas Klenski. «Sest toimunu on paljutähendav just situatsioonis, kus riik, võimud, massi-meedia ikka veel süüdistavad kõigis Kremlit ja tema käepikendust «Öiset Vahtkonda», ja mida siiralt ja naiivselt veel usuvad «laiad rahva massid»,» põhjendas ta.

«Ja see on positiivne. Rahvas hakkab toibuma nüüdsest vaikivast ajastust, vaatamata valitsuse ähvardustele ja pingutustele range kord majas luua,» ütles Klenski.

Laupäeval viidi Tõnismäele kuldseks võõbatud pronkssõdurit meenutav kuju, mille politsei viis ära ja jättis osakonda hoiule. Kuju oli osa Kristina Normani kunstiprojektist, millega ta kavatseb esindada Eestit Veneetsia kunstibiennaalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles