Laupäeva öösel on avatud sada muuseumi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Muuseumiöö

Homme õhtul toimub Eestis esmakordselt üleriigiline muuseumiöö, mille jooksul pääsevad külastajad tasuta enam kui sajasse muuseumisse.


Muuseumiööd tähistatakse Euroopas rahvusvahelisele muuseumipäevale, 18. maile eelneval laupäeval. Eestis on muuseumid külastajatele tasuta avatud kella 19-24.

«Tänavune muuseumiöö on esmakordselt üle-eestiline. Varem on seda peetud näiteks Tallinna vanalinnas, Tartus ja Narvas. See on toimunud üksikutes kohtades, aga sellist üleriigilist muuseumiööd pole varem olnud,» rääkis muuseumiöö korraldamisega tegelev Eesti Ajaloomuuseumi arendusdirektor Mariann Raisma.

Kogu Eestis on muuseumiöö läbiviimisse väga tõsiselt suhtutud ning näiteks Tallinnas on huvilistel võimatu igale poole jõuda ja paratamatult tuleb huvitavate ürituste vahel valusaid valikuid teha. Esmakordselt rakendatakse Muuseumiöö teenistusse City Touri punased bussid, mis tavaliselt turistidele linnaekskursioone teevad.

«Turistidele on need tasulised, tallinlastele muuseumiöö puhul tasuta,» lausus Raisma. Bussid väljuvad igal täistunnil Viru väljakult Pritsumaja juurest ning üks neist teeb tiiru Arhitektuurimuuseumi, Lennusadama ja Vabaõhumuuseumi vahel. Teine sõidab läbi kõikide Kadriorus asuvate muuseumide juurest ning lõpetab Maarjamäe lossis Eesti Ajaloo Muuseumis. Ning igas muuseumis toimub midagi huvitavat.

Pikka aega avalikkusele suletud olnud Lennusadamas on mitu põnevat loengut. «Nende lõpetuseks tehakse vanast kahurist kolm pauku. Lennusadamas seisavad ka jäämurdja Suur Tõll ja allveelaev Lembit, mida on samuti võimalik külastada,» tutvustas Raisma. Maarjamäe lossis on tema sõnul samuti kirev programm, muuhulgas monumentide hirmutuur taskulampide valgel ning tagatipuks loodab muuseum soovijatele ka Eurovisiooni finaalvõistluse otseülekannet näidata.

«Avatud on näiteks Kumu Kunstimuuseumi katus, Lavassaares sõidavad vanad rongid, Põlva Talurahvamuuseumis otsitakse olendeid, kes end muuseumi tavapärasel lahtiolekuajal külastajatele ei näita, Vabaõhumuuseumis peetakse simmanit, Viljandi Muuseumis ja Eesti Ajaloomuuseumis näeb muumiaid, Harjumaa muuseumid teevad ühisnäituse ja -õhtu Kolga mõisas, Suure-Jaanis Kappide Majamuuseumis on koos kunst ja muusika, Tartus Laulupeomuuseumis räägitakse jutte, mida päeval ei räägita ning kõikides pealinna muuseumides korraldatakse viktoriin, kui nimetada vaid murdosa laupäeval toimuvast,» loetles Raisma esimesena meelde tulnud üritusi.

Kõik 16. mai õhtul kogu Eesti muuseumides aset leidvad sündmused on kirjas veebilehel http://www.muuseum.ee. Sealt leiab ka muude laupäeval aset leidvate sündmuste nagu muinsuskaitse seltsi talgupäevade või festivali Trammart ajakava.

Tallinna muuseumides toimuva kava on pdf-failina kättesaadav siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles