Tallinn rentis ruumid alla turuhinna Kofkini firmale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Tallinna vanalinnale ja Raekoja platsile.
Vaade Tallinna vanalinnale ja Raekoja platsile. Foto: Küllike Rooväli

Tallinnas Raekoja platsi ääres asuv magus rendipind tõi kaasa kohtuvaidluse, mille materjalidest selgub, et keskerakondlik linnavõim sõlmis enampakkumist korraldamata üürilepingu Keskerakonna toetaja Alexander Kofkini firmaga, kuigi teine ettevõte pakkus linnale sama pinna eest enam kui poole suuremat renditasu.


Vaidluse keskmes on Mündi tänava, Raekoja platsi ja Saiakangi nurgal asuvad äriruumid, mida Kofkini osalusega OÜ Estkompexim oli aastaid toitlustusäri ajamiseks linnalt rentinud. 2007. aasta alguses hakkas Estkompeximi ja linna vaheline rendileping lõppema ning samuti Tallinnas kauaaegset kohvikuteenuse osutamise kogemust omav OÜ Hiiekivi andis linnavõimule aegsasti märku, et on sellest rendipinnast huvitatud.

Pärast korduvaid suulisi järelepärimisi saatis väliseestlasele Vello Leithamile kuuluv Hiiekivi 2007. aasta märtsis linnavõimule teabenõude, milles teatas, et huvitub Estkompeximiga sõlmitud rendilepingu lõppemisel ise samast äripinnast ning on nõus maksma ruutmeetri eest iga kuu üüri vähemalt 1000 krooni ehk enam kui poole rohkem kui senine rentnik. Seejärel jäi Hiiekivi ootama linnapoolset enampakkumiskonkurssi, kuid paraku jäi see tulemata.

Esmalt teatas linnavõim 2007. aasta 28. mail Hiiekivile, et üürileping Estkompeximiga on muutunud tähtajatuks. Sama aasta 6. juuni linnavalitsuse korraldusega lõpetas aga linn ootamatult tähtajatu üürilepingu ja otsustas anda vaidlusaluse pinna Estkompeximile viieks aastaks rendile hinnaga 480 krooni ruutmeetri eest. Ühtlasi kohustus Estkompexim renoveerima ruume poole miljoni krooni ulatuses. Sealjuures leidis linnavõim, et enampakkumise korraldamine polnud vajalik, kuigi neile oli teada, et tegelikult oleks võimalik saada objekti eest senisest märgatavalt suuremat rendihinda.

Hiiekivi kaebas linna 2007. aasta juulis kohtusse, nõudes vaidlusaluse üürilepingu tühistamist. Ettevõte leidis, et linna otsus rentida pind otsustuskorras oluliselt väiksemat rendihinda pakkunud firmale on ennekuulmatu. Estkompeximi lisakohustust kulutada ruumide remondile 500.000 krooni pidas Hiiekivi tühiseks, kuna nende pakutud 1000-kroonise ruutmeetri hinna puhul oleks linn teeninud viieaastase rendiperioodi jooksul üle kahe miljoni krooni enam ka siis, kui Estkompexim oleks panustanud remonti pool miljonit krooni.

Tallinna linnavõim leidis aga, et nad käitusid igati seadusekuulekalt, kuna Tallinna linnavara kasutusse andmise kord võimaldab anda linna vara kasutusse otsustuskorras ilma eelneva pakkumiseta, kui selleks on konkreetne avalik huvi. Linn tõi avaliku huvina välja asjaolu, et Estkompexim oli viimase viie aasta jooksul linnavara heaperemehelikult kasutanud ja lubab tulevikus investeerida ruumidesse täiendavalt pool miljonit krooni. Et madalama rendihinna tõttu jääb linna teenistus rendipinna pealt väiksemaks, linnavalitsus oluliseks ei pidanud.

Tallinna halduskohus arutas vaidlust möödunud aasta lõpus ning aasta viimasel päeval tehtud otsusega tühistas linnavõimu korralduse anda Raekoja platsi servas asuv pind otsustuskorras üürile Estkompeximile ning kohustas linnavalitsust tegema uue otsuse vaidlusaluste ruumide edasiseks kasutamiseks.

Tallinna linnavalitsuse esindaja ei leppinud halduskohtu lahendiga ning kaevas selle edasi ringkonnakohtusse. Teise astme kohus pole kaasust veel arutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles