Ingeri bastioni alla tuleb minimetroo

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa-alune käik Ingeri bastioni all.
Maa-alune käik Ingeri bastioni all. Foto: Uwe Gnadenteich

Peagi saab Ingeri bastioni käigus sõita väikese rongiga ja tutvuda samal ajal linna kohta käivate tulevikunägemustega.


Bastionikäikudes ootab külastajaid giidi saadetav ekskursioon «Ajarännak», aasta lõpuks lisandub sinna ka väljapanek, kirjutas linnavalitsue ajaleht Pealinn.

Linnamuuseumi Kiek in de Köki ja Ingeri bastioni muuseumijuhi Toomas Abilise kinnitusel hakkab bastioni parempoolses käigus sõitma väike rong, mis viib justkui tulevikku. «Võib öelda, et see on Tallinna esimene metroo,» muigas Abiline.

Aeglaselt liikuv rong on juba projekteerimisel. See hakkab koosnema kaheksast väiksest vagunist, igasse vagunisse mahub kaks inimest. Vagunite külge tulevad ekraanid, kust saab sõidu ajal vaadata linna tulevikuvisioone.

«Loomulikult oleks saanud tulevikuvisioone ka lihtsamalt näidata, kuid tahame inimestele põnevust pakkuda. Rongis istudes saab puhata ja samas ideedega tutvuda,» lausus Abiline.

Mööda vasakpoolset käiku kõndides läheb külastaja Abilise sõnul ajas tagasi. «Väljapaneku algus näitab, kuidas bastionikäigud korda said. Edasi liikudes näeb külastaja käiku kui seal elanud kodutute elupaika, ärkamisaegset punkarite kogunemispaika, nõukogudeaegset tsiviilkaitse varjendit, märtsipommitamise pelgupaika ja eelmise vabariigi aegset varjendit.»

Seejärel satub huviline aega, mil linnarahvas rääkis legende Tallinna maa-alustest käikudest ja seal uitasid uudishimulikud poisikesed. «Enne seda hoiti siin aga legendi järgi kinni 18. sajandi metropoliit Arsenit, nii et ühte kohta kujundame tema vangikongi,» rääkis Abiline. Käik lõpeb Põhjasõja-aegse ja varasema muldkindlustuste rajamise näitamisega.

Praegu veel puhastamata ja seni vee all olnud käikudesse tuleb raidkivide näitus. Kiek in de Köki ja Ingeri bastioni käikude juurdeehitise saalis saab peagi vaadata filmi linnakindlustuste ajaloost 20. sajandini välja. Käikude alguses hakkab linnamuuseum näitama ka juurdeehituse tegemisel välja tulnud vana väravat. Eri aegadel käikudes tegutsenud inimesi hakkavad kehastama Hollandist tellitud muuseumimannekeenid, mis praegu veel kastides.

Atraktsioonideta ja väljapanekuta bastionikäikudesse pääseb giidi saatel juba praegu. Ekskursiooni tellimiseks tuleb helistada Kiek in de Köki numbril 6 44 66 86.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles