Trammipark kubises tööotsijatest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna trammipargis eile korraldatud tööbörsil jooksid sajad inimesed tormi laudade juurde, et saaks töö saamiseks ankeeti täita.
Tallinna trammipargis eile korraldatud tööbörsil jooksid sajad inimesed tormi laudade juurde, et saaks töö saamiseks ankeeti täita. Foto: Mihkel Maripuu

Paar aastat tagasi otsiti trolli- ja trammijuhte taga tikutulega. Eile trammipargis korraldatud tööbörsile kogunes tuhatkond tööotsijat, kes oleks nõus trolli- või trammijuhiks hakkama miinimumpalga eest.



Trammipargi-esisele tänavale oleks vaja liiklusreguleerijat, sest tööbörsile tulnud rahvamassid liiguvad üle tee, ja nii seisavad viisakad autojuhid ligi viis minutit, et kõik inimesed üle tee lasta. Sajad inimesed suunduvad väravatest läbi õli järele lõhnavasse trammide angaari.



«Kas te sealt üldse midagi näete ja kas te hingata saate?» kostab kõlaritest mureliku naise hääl. Küsimus on täiesti õigustatud, sest ega ei näe küll midagi, mis eespool toimub.



Parimates riietes


Mida rohkem inimesi juurde tuleb, seda rohkem asendub eelnev õlilehk alkoholilõhnadega. Kogunevad nii pintsakus mehed kui ka miniseelikus naised. On ka neid, kelle näost võib välja lugeda, et eelnev öö on olnud piduderohke.



Krapsakamate vene prouade tulipunaste huultega nägusid katab rohke põsepuna. Mõned on selga pannud oma parimad riided, sest nad tulid ju ikkagi tööd otsima.



Ainus asi, mis hordides kokku tulnud rahvast ühendab, on see, et nad otsivad tööd. Nimelt korraldas Tallinna linn tööbörsi trammidesse ja trollidesse koristajate ja reisisaatjate leidmiseks. Ühtekokku saab tööd 400 inimest.



«Mis, te ei tunne mind ära või? Ma ju tulevane trollipargi direktor,» vastab napsune Mihhail küsimusele, millist tööd ta tööbörsilt otsima tuli.



Mitte üldse nii entusiastlikus meeleolus Eha ohkab. Tema kaotas oma töö aasta tagasi. «Seis on ikka suhteliselt nutune,» räägib naine nukralt.



Eha töötas maalrina, aga ta koondati, nagu ka paljud tema kolleegid. «Alguses mõtlesin, et puhkan ja nii intensiivselt tööd ei otsinud, aga nüüd, jah...» Ja naine ohkab taas.



Eesti keelt kuuleb tööotsijate hulgast harva – suurem osa inimestest suhtleb omavahel vene keeles.



Väino tuli tööbörsile uurima, mis ametikohti siin pakutakse. Kahel rööpal liikuv transport on mehele tuttav, sest tegu on endise vedurijuhiga. Töötuks jäi ta pool aastat tagasi.



Ning ega mees uut juhiametit praegu veel otsigi, vaid lepiks ka pakutava koristajatööga. «Ega ma täiskarsklane ei ole, aga ämbriga ka ei kalluta,» vastas Väino, kui suureks sõbraks ta ennast alkoholiga peab.



Ankeetidest terav puudus


Pool tundi on linnaisad ning Tallinna trammi- ja trollibussikoondise (TTTK) juhatuse esimees Toomas Sepp kõnet pidanud, kui palju ja kuidas inimesi tööle võetakse. Ning alles nüüd läheb mäsuks.



Inimesi lastakse laudade juurde jaokaupa ja munitsipaalpolitsei hoiab ülejäänuid tagasi, et nad laua taga istuvaid ametnikke päris ära ei lömastaks.



Sepale tuli sedavõrd arvukas rahvamass suure üllatusena – tema uskus, et kohale tuleb pisut üle 300 inimese. «Printisime 700 ankeeti välja ja neistki on nüüd puudus,» räägib Sepp.



TTTK alustab lähipäevil inimestega tööintervjuusid, et juba juuniks leida 40 koristajat. Sügisest saab tööd 360 reisisaatjat. «Anname kõigile võimaluse ja sügisel korraldame uuesti tööbörsi,» ütleb Sepp.



Sarnane tööbörs toimub Tallinnas uuesti reedel Kadaka teel Tallinna Autobussikoondises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles