EMSL: Savisaare osalemine linna tellitud reklaamiklippides ei olnud eetiline

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna aastate tagune valimisreklaam.
Keskerakonna aastate tagune valimisreklaam. Foto: Kaader reklaamklipist

Valimiste hea tava leppe koostanud Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) hinnangul ei järginud Keskerakond head tava, kui nende esinumber Edgar Savisaar osales Tallinna linna rahade eest tellitud valimisreklaamides.

«Heas tavas kokku leppides pidasime oluliseks sinna lisada punkt, et avalikke vahendeid kasutatakse valimiskampaaniates vaid tingimustel, mis on kättesaadavad ka teistele valimistel osalevatele erakondadele,» selgitas EMSLi juhatuse esimees Urmo Kübar.

Tema sõnul on mõte selles, et maksumaksja raha ei kasutataks ühele erakonnale ebavõrdsete eeliste loomiseks. «Ma ei tea, aga kahtlen, kas selline võimalus linnaeelarvest kinni makstud klippides inimesi valima kutsuda oli võrdselt kättesaadav ka teiste erakondade esinumbritele neil valimistel,» kahtles Kübar.

«Arusaadav, et nendes klippides kutsutakse inimesi vaid valimistel osalema, mitte ühe või teise nimekirja poolt hääletama, ning üleskutse valimistel osaleda on ju kiiduväärt. Arvan aga, et kindlasti oleks võinud leida Tallinnast teisi lugupeetud inimesi, kes ise samadel valimistel ei kandideeri,» lisas hea valimistava leppe üks eestvedajaid.

«Isegi kui tegu oli väljastpoolt tulnud ettepanekuga otse linnapeale, nagu linnavalitsus on öelnud, on ju linnapeal endal võimalus sellisel puhul alati keelduda, teades, et on ise üks kandidaatidest ja et isegi kui kavatsused on kõige puhtamad, ei paista see niisugusena,» tõdes Kübar ning lisas, et kui reklaam paistab paljudele ebaeetiline, on ka kaheldav, kas see aitab tegelikult valimisaktiivsust suurendada või peletab inimesi hoopis valimistest eemale.

«Samas tuleb lisada, et Keskerakond siiski ei ole ka otseselt heale valimistavale allkirja andnud, kuid on siiski öelnud, et peab kõiki seal kirjas olevaid punkte oluliseks,» tõdes Kübar.

Tema sõnul on Keskerakond ka ise oma pressiteates öelnud: «oleme nõus, et avalike vahendite kasutamine erakonna huvides on ühes demokraatlikus riigis keelatud. Juhul kui mõni Eesti erakond seda kirjutamata reeglit rikub, peaks sellele kindlasti järgnema avalik hukkamõist nii meedia kui ühiskonna poolt tervikuna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles