Savisaar lõi Tallinnas «tõelise demokraatia»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videokaader Tallinna linnapea kabinetist.
Videokaader Tallinna linnapea kabinetist. Foto: Tallinna linnavalitsus

Alates tänasest saab iga inimene Tallinna koduleheküljel veebikaamera vahendusel ööpäevaringselt jälgida, millega linnapea oma kabinetis tegeleb.


Edgar Savisaare sõnul on see järjekordne samm demokraatia edendamisel pealinnas. Igal linlasel on alates tänasest otseühendus linnapea kabinetiga. Kahjuks on Tallinna kodulehelt võimalik näha küll pilti, kuid mitte kuulata, mida kabinetis räägitakse.

«Tahtsime neile inimestele, kes meid pealt kuulavad, lihtsalt vastu tulla ning pakume nüüd heli juurde ka pilti,» kinntas Savisaar tänasel pressikonverentsil. «Meid isegi ei huvita, kes minu kabineti pealtkuulamisega tegeleb, kas keskerakonna vastasparteid, ajakirjandus või keegi muu.»

Linnapea sõnul sai tema kabinetist pildi edastamise mõte alguse sellest, et umbes kuu aega tagasi olid asjatundjad avastanud signaali väljumise linnavalitsuse majast. Äraseletatult tähendab see, et keegi kuulab linnapea kabinetis toimuvat pealt. Kas sama toimub ka teistes kabinettides, seda spetsialistid alles uurivad.

Et andmekaitseseadusega mitte vastuollu minna, on Savisaare kabineti uksel ka silt, et kõik kabinetis toimuv salvestatakse ja filmitakse. Sellega peab iga tuppa siseneja tänasest alates arvestama.

Kui kauaks filmimine ning selle internetti ülespanemine kestab, ei osanud Savisaar täna veel ütelda. Kõik sõltub inimeste huvi suurusest. Seda kinnitas ta küll, et enne kohalikke valimisi huvitab linlasi kindlasti kõik, mis tema kabinetis toimub ning kes seal käivad.

Kaamera ülespaneku ja sellega seonduvate muude kulude suuruse kohta ütles linnapea, et kõik oli suhteliselt odav. Samasugune süsteem töötab praegu ka Vabaduse väljaku ehitusel, mida inimesed saavad linna kodulehel pidevalt jälgida.

Savisaar kinnitas, et ta ei ole huvitatud oma kabinetis paiknevate pealtkuulamisseadmete kõrvaldamisest. Tema sõnul on tegemist ametiasutusega ning tema privaatsus otseselt ei kannata. Samasugune aparatuur töötab tema väitel mujalgi, tõenäoliselt ka mitmes ajalehetoimetuses.

Savisaare kabinetist linna kodulehele edastatav pilt on täna olnud suhteliselt katkendlik. Ekraan muutus valgeks korra ka pressikonverentsi ajal. Selle kohta ütles linnapea, et tehnika on tehnika, aga küll kõik lõpuks korda saab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles