Vanim tallinlanna tähistas 105. sünnipäeva

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugune number kaunistab sünnipäevatorte haruharva.
Niisugune number kaunistab sünnipäevatorte haruharva. Foto: Uwe Gnadenteich

Daamidel jõuab mingil ajal kätte piir, kus enam pole sobiv nende vanuse järele pärida. Tallinna vanim elanik Ksenia Kangur on selle piiri ammu selja taha jätnud ja jõudnud eluteel nii kaugele, kus elatud aastate arv on jälle uhkuseasi.


Täna võttis sünnipäevalaps õnnitlusi vastu Kristiine Sotsiaalmajas, kus ta viimased kuus aastat elanud on. «Teie, proua Ksenia, olete meie au ja uhkus! Te olete meile kõigile eeskujuks!» ütles Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korb sünnipäevalapsele lillekimpu ulatades.

105-aastaseks saanud proua Kangur tunneb ennast igati hästi ja saab kõigest suurepäraselt aru. Vaid silmanägemisele on aastatekoorem laastavalt mõjunud ning seetõttu peavad kõik õnnitlejad talle ka oma nimed ütlema.

Pärast suurt sagimist, õnnesoove ja Kristiine Lasteaia laste kontserti küsitakse, kas sünnipäevalaps ise ka midagi öelda soovib. «Olge te kõik tänatud, kes te mind täna õnnitlema tulite! Ja jumal õnnistagu teid!» soovib vanaproua kõigile head.

«Kui te teada tahate, kas ma jutust aru saan ja rääkida suudan, siis suudan küll. Aga ma olengi eluaeg selline vähese jutuga olnud,» lisab ta juurde ja tundub, nagu muigaks ta sõbralikult külaliste üle. Pärast ametlikku osa kutsutakse kõik kohalviibijad sünnipäevalapse soovil osa saama neljakilosest tordist, mida kaunistab number 105.

Ksenia Kangur on põline tallinlane, kelle Rakkest pärit isa ja Tõrva kandist ema saatuse tahtel linna elama sattusid. Ksenia vanematel oli kokku viis tütart. Ksenia õppis Tallinnas kaubanduskoolis, kust sai kesk-erihariduse.

Ta oli 40 aastat abielus Albert Kanguriga, neil sündisid poeg Olimar ja tütar Iris-Oliivia.
Ksenia abikaasa kohta teab Sotsiaalmaja direktor Kaja Susi öelda seda, et mees olevat Vabadussõjast osa võtnud. Tänaseks on manalateele on läinud nii sünnipäevalapse abikaasa kui mõlemad lapsed, kuid lapselapsed oma perekondadega käivad pidevalt vanaproua eest hoolitsemas.

Kuna nägemisega on Ksenial lood pahasti, on tema lemmiktegevuseks raadio kuulamine ja palvetamine. Ksenia on Tallinna Pühavaimu kiriku koguduse vanim liige, kes kirikuõpetaja sõnul on oma rahuliku meele ja pideva palvetamisega temalegi eeskujuks.

Ksenia Kangur on Tallinna vanim inimene ning Eesti vanuselt teine elanik. Postimehe andmetel on Eesti vanim inimene 17. septembril 1903 sündinud Hilda Kasela, kes saab tänavu 106-aastaseks. Eesti vanim mees on 1904. aastal sündinud Karl Plutus.
Eesti teadaolevalt läbi aegade vanim inimene oli Maria Tomson (27.12.1853 - 26.04.1966).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles