Tallinnas tähistatakse võidupüha tasuta supi ja õllega

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
23. juunil jõuab võidutuli Tallinna Jüriöö parki.
23. juunil jõuab võidutuli Tallinna Jüriöö parki. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas Jüriöö pargis 23. juunil peetaval võidupüha tähistamise tseremoonial pakutakse rahvale tasuta sõdurisuppi ja õlut.


Jüriöö pargis võtavad Tallinna linnaosad vastu võidutule, mille Eesti vabariigi president Toomas Hendrik Ilves süütab tänavu Jõgeval. Lisaks pidulikule tseremooniale, kus kõne peavad Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Kaitseliidu Tallinna maleva pealik Eduard Nikkari ja teised, antakse soovijatele ka kõhutäidet ja kesvamärjukest.

«Võidupüha peaks olema ideaalne päev, et ka natuke märjukest pakkuda,» ütles MTÜ Jüriöö Park esindaja Toomas Must ja lisas, et suvistel üritustel on tops õlut tavaline. Musta sõnul on võidupühal õlle pakkumine traditsioon juba 1995. aastast ja käib Jüriöö pargi juurde. Alaealistele pakutakse teed.

«Lapsi me Lasnamäe nõlval täis jootma ei hakka,» kinnitas Must. «Kui vaja, küsime dokumenti, aga reeglina näeb silma järgi ära,» selgitas ta lastel ja täiskasvanutel vahetegemist.

Jüriöö pargi rajaja Jüri Uppin kinnitas, et rahvale tasuta õlle pakkumine sobib igati kokku jaanilaupäevaga. «Õlut ei maksa ka ju hukka mõista. Palju neid pidupäevi eesti rahval ikka on,» ütles Uppin. Ta lisas, et lastele pakutakse näiteks limonaadi ja tegelikult ei olegi Eesti ainsas rituaalpargis toimuv tseremoonia lasteüritus.

Sõdurisuppi pakub Kaitseliidu Tallinna malev ja märjukesega varustab AS Hotell Susi, mille juhatuse esimees on Uppin. Musta sõnul peaks tegu olema Saku õllega. Ta lisas, et ürituse korraldamisel on võrreldes eelmise aastaga kokku hoitud, jättes ära näiteks ilutulestiku. 2006. aastal kinkis Uppin Jüriöö pargi Tallinna linnale. Linn tegeleb pargi hooldamisega ning maksab Musta sõnul ka võidupüha ürituse korraldamise eest.

Presidendi poolt teele saadetud võidutulest süüdatakse Jüriöö pargis 23. juunil kell 14 vabaduselõke, peetakse päevakohased kõned, saadetakse teele tuled Tallinna linnaosadesse, kus nendest õhtul süüdatakse jaanituled.

Võidutuld jaanitule süütamiseks on sealt võimalik saada ka kõikidel linnakodanikel. Jüriöö pargist liigub tuli edasi Sõjaväekalmistule ja jõuab lõpuks Reaalkooli juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles