Lasteaedade säästurežiim toob rühma lapsi juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaialapsed.
Lasteaialapsed. Foto: Toomas Huik

Tallinna haridusametis juuli keskel kokku pandud dokumendi järgi tuleb lasteaiarühmadesse rohkem lapsi võtta.

Koolieelse lasteasutuse seaduse kohaselt on lasteaiarühmas registreeritud laste arv 20, kusjuures seadus lubab hoolekogu ettepanekul ja vajalike tingimuste olemasolul seda arvu veel nelja võrra suurendada.

Tallinna haridusameti infospetsialisti Leini Jürisaare sõnul on tänase majandusliku olukorra juures oluline rühmade maksimaalne täitumus, mis tegelikult tähendabki 24 last rühmas.

«Paljudes lasteaedades on seda juba mõnda aega tehtud,» ütles Jürisaar. «See näitab, et asutuste efektiivsus tõuseb teenuse kvaliteeti ja mahtu vähendamata.»

Mitmed pealinna lasteaedade juhatajad juhtisid tähelepanu tõsiasjale, et kui rühmas on rohkem lapsi, jääb igaühe personaalset ruumi vähemaks. Samamoodi kannatavad olmetingimused.

Samas rõhutas ühe Tallinna kesklinna lasteaia majandusjuhataja, kes oma nime avaldama ei soostunud, et lapse mälestused ei sõltu niivõrd ruumist, kuivõrd inimestest. «Halb on, kui kasvatamisest saab karjatamine,» nentis ta.

Lastepsühholoog Tiiu Arro leidis, et 24 last rühmas on kindlasti liiga palju, sest kasvatajatel lihtsalt ei jätku nende jaoks tähelepanu. Kui ühes vahetuses on tööl õpetaja-pedagoog ja õpetajaabi, oleks normaalne laste arv 16.

Olukorda ei päästa piisava ruumi olemasolu, sest tähtis on laste vajadustele vahetult reageerida, mida saavad teha vaid kohalolevad töötajad.

«Mõned lapsed hakkavad tähelepanu nimel pingutama, mõned jäävad haigeks, aga muret peaks tundma pigem nende laste pärast, kes enda eest ei võitle,» selgitas Arro. «Pikapeale nad loobuvad oma vajaduste näitamisest ja siis ka nende tundmisest.»

Ka tervisekaitseinspektsioon on olukorra pärast mures. Üheks vajalikuks tingimuseks on 2,5-3,5 ruutmeetrit ruumi lapse kohta.

«Olenemata raskest majanduslikust seisust vajab inimene siiski õhku,» sõnas tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juht Iiris Saluri. «Lapsele peab jääma mänguruum.»

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen ütles, et ka 24 lapse puhul rühmas ei ole laste arengutingimused kahjustatud. Lisaks peab arvestama sellega, et reeglina on rühmade täitumus 75-80 protsenti. Tõenäosus, et korraga on kohal kõik registreeritud lapsed, on väike, kinnitas aselinnapea.

Järgmise aasta eelarve esitab haridusamet linnavalitsusele septembri alguseks, esitades samas ka lisataotluse, mille maht kujuneb vastavalt hallatavate asutuste lisataotlustele. Eelnevatel aastatel on linnavalitsus haridusameti lisataotlused rahuldanud - 2009. aastal umbes saja miljoni, 2008. aastal umbes 90 miljoni krooni ulatuses.

«Tegu on alles kujuneva eelarvega, oluline on sealjuures, et ka raskel ajal säiliks lasteaiateenus vanematele vajalikul määral,» kinnitas Jürisaar. «Ja kindlasti ei tähenda see lasteaiateenuse mahu ega kvaliteedi vähendamist, lasteaiad jäävad avatuks nagu praegugi, hommikul kella seitsmest õhtul kella seitsmeni.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles