Noor ema raiskas sadu tuhandeid kroone naabrite raha

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustamäe.
Mustamäe. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

36-aastane kahe lapse ema Merle rääkis avameelselt ETV saatele «Pealtnägija», kuidas ta majaühistu esinaisena raiskas salaja ära oma paarisaja naabri igakuised maksed, kokku 600 000 krooni ulatuses.


Kriminaalne lugu, mida täna uurivad politsei ja prokuratuur, tuli ilmsiks tragikoomilisel moel, selgus ETV tänases «Pealtnägija» saates. Nimelt võeti mai alguses Tallinnas Vilde tee 89 elumajast ootamatult ära soe vesi. 80 korteriga elamu teadetetahvlile ilmusid aga ühistu esinaise Merle rahustavad kirjad, et tegemist on vaid ajutise veeavariiga, mis emadepäevaks korda saab.

Lubatud remonti aga keegi tegema ei hakanud ja sooja vett tagasi ei antud, mistõttu käivitasid elanikud omaalgatusliku juurdluse ning avastasid, et veeavarii on totaalne bluff. Tegelikult oli Tallinna Küte sooja vee majalt ära võtnud põhjusel, et ühistu oli neile üle 300 000 krooni võlgu.

Lähemal uurimisel selgus, et 11 kuud emapuhkuse ajast ühistut juhtinud Merle on salaja tasku pistnud veel mitmesaja tuhande krooni eest maja raha. Ühistu kriisikoosolekul tunnistas naine end kõiges süüdi, ent ei paljastanud, kuidas ta ligi 600 000 krooni ära kulutas.

Proua Milvi Anitšev elab Mustamäel juba 1965. aastast. Päevast, mil Vilde tee 89 paneelmaja valmis sai ning 11 aastat järjekorras kannatanud perele anti sinna kõigi mugavustega kahetoaline korter. Milvi tahaks nii väga veel korra luitunud korteris remonti teha, ent kahjuks pole tal selleks raha.

Et suur ports piskust kulub veel südamerohtudele oli Milvi rõõmus, kui valitsus tänavu aprillis pensionit tõstis. Kahjuks sai naine 225 kroonist kuulisa nautida aga napid paar kuud, sest mais raputas Vilde 89 elanikke tõeline šokk. Naine tunnistas «Pealtnägijale», et uudis oli päris šokeeriv. «No muidugi oli. Jumal, kui me need lehed ma sain kätte, siis tõesti mõtlesin, et ma olen iga kuu korralikult kõik maksnud, teinud ja nüüd aga on et niisugune asi.»

Maikuu esimestel päevadel võeti majast ootamatult ära soe vesi. Teadetetahvlitele ilmusid aga ühistu esinaise rahustavad kirjad, et paanikaks ei ole põhjust. «Et vett ei ole seoses avariiga soojussõlmes. Nii. Ja saab tagasi emadepäevaks, aga mida ei olnud, seda vett ei olnud, vett emadepäevaks. Ja siis ilmus uus, riputati alles uus seadus, et... või see silt üles või teade, et ühesõnaga, algab remont,» meenutas Vilde tee 89 elanik Ella Tomson.

«No ja järgmine hommik, kui ma mõtlen, et lähen vaatan, et kes seda remonti teeb. Vaatasin, et ühtegi masinat ei ole ega mingisugust remonti ei tehta. /.../ ja siis me käisime, helistasime santehnikule, et anna võti, me läheme vaatame, mis seal tehakse. Tema ütles, et tema ei saa ilma ühistu esimehe loata anda. Nii ei saanudki me sansõlme minna,» meenutasid majaelanikud.

Põhjus, miks ühistu esinaine lolli mängib ja end vihaste elanike eest peidab, paljastus siis, kui Inge Laks Tallinna Küttesse helistas. See kõne pani detektiividest daamide pead ringi käima. Selgus, et jutt veeavariist oli totaalne bluff. Tegelikult võeti majalt lihtsalt soe vesi ära, sest arved olid juba üle pool aastat maksmata ja maja kütjale üle 300 000 krooni võlgu.

Samaks õhtuks kutsuti kokku majaühistu erakorraline üldkoosolek. Pinged olid haripunktis ja häälekad majaelanikud nõudsid vastust, kuidas tekkis ootamatu hiigelvõlg ning kuhu esinaine nende raha pistis. Ühistu esimees, 36-aastane kahe lapse ema Merle tuli seepeale naabrite ette ja tegi jahmatava avalduse.

«Merle tõusis püsti ja ütles niimoodi, et tema on üksi süüdi, tema selle raha ju võttis. No aga keegi seal küsis, et aga kus sa panid selle raha. Ta ei vastanud sellele küsimusele. Ta ütles niimoodi, et ma ei saa ju öelda. No ja oligi kõik,» rääkisid majaelanikud.

Kiirkorras valiti ühistule uus juhatus, kes kaevus dokumentidesse ja tuvastas, et seis on veelgi hullem. Lisaks Tallinna Küttele oli Merle jätnud arved maksmata veel mitmele ettevõttele. Ja see pole veel kõik. Emapuhkuse ajast 11 kuud ühistut juhtinud Merle pani kahtluste järgi pihta ka maja remondifondi - umbes 150 000 krooni. Seda raha hakkas igalt korterilt 200 krooni kaupa nõudma just Merle ise, kui mullu suvel ühistu etteotsa sai.

Totaalsest krahhist pääsemiseks võttis ühistu uus juhatus kärmelt pangalaenu. Maksis ära maja suuremad võlad ja sõlmis Tallinna Küttega võlagraafiku. Paari nädalaga toodi soe vesi tagasi. Selle hinnaks on aga proua Milvi värske pensionitõus, sest majaelanikud peavad nüüd iga kuu kinni maksma kriisilaenu, mis ühistu eksbossi pärast võeti.

Taas torudesse lastud soe vesi pingeid aga maha ei võtnud. Majarahvas otsib senini vastuseid, kuhu nende raha haihtus ja kuidas on võimalik, et Merle sai üksi üle poole miljoni segamatult ära raisata, kuigi juhatuses oli veel neli liiget ja raamatupidaja.

Inimesed rääkisid omavahel, et Merle olevat käinud kasiinos mängimas. Ning et ju see raha sinna kulus. Ilmselt oleks see lugu siin ka lõppenud, kui poleks toimunud ootamatut pööret. Läinud neljapäeval võttis Vilde tee 89 korteriühistu patune esinaine Merle «Pealtnägijaga» ise ühendust ja teatas, et tahab kõik ausalt ära rääkida«Ma mängisin selle raha maha kasiinos,» tunnistas naine «Pealtnägija» saatejuhile Rasmus Kaggele.

«Algas see eelmisel aastal. Alguses ma võitsin. See summa oli mingi 20-30 tuhat krooni. Siis läksin uuesti, mängisin kõik võidetud raha maha. Siis, lootes, et ma saan uue võidu, sest ei saa ju olla nii, et kogu aeg ainult kaotad, läksin uuesti sinna,» rääkis Merle.

Alguses käis ta mängupõrgus harva. Hiljem läks kasiiniosse niipea, kui kuskilt raha sai, lootes uue võiduga vanad võlad kustutada. Pärast raha maha mängimist olevat ta küll ennast kirunud, kuid siis oli juba hilja.

«Sel hetkel, kui sa oled kasiinos, töötab mõistus teist moodi. Aga kui sealt välja tuled, siis hakkad aru saama, mis sa oled teinud. Siis mõtled, et miks ma ei käitunud niimoodi. See pole muidugi õigustus, aga ma arvan, et seda võiks nimetada haiguseks,» rääkis oma nägu varjanud Merle «Pealtnägijas».

Kui esimesed mänguvõlad tekkisid, võttis ta ühistu arvelt raha ja kandis oma arvele. Olles ise sealjuures kindel, et maksab selle raha varsti tagasi. Võlad kasvasid aga järjest suuremaks ning nüüd polegi Merlel muud teha, kui naabritelt andestust anuda.

Vilde tee 89 korteriühistu uus esimees aga arvas, et Merlega saab selget juttu rääkida ainult kohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles