Tondile kerkib Olümpia hotelli kõrgune hoone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna farmaatsiatehase arhitektuurikonkursi võidutöö autor on ARS Projekt
Tallinna farmaatsiatehase arhitektuurikonkursi võidutöö autor on ARS Projekt Foto: ARS Projekt

Tallinna farmaatsiatehase korraldatud arhitektuurikonkursil Tondi ja Seebi tänava ning raudtee vahelise ala hoonestmiseks osales neli arhitektuuribürood. Võidu sai ARS Projekt, mille pakutud lahenduse järgi kujuneb Tondi jaama juurde mõistliku hoonestustihedusega linnaruum, mille keskele kerkib maamärgina mõjuv umbes Olümpia hotelli kõrgune 25 korruseline tornmaja.


ARS Projekti arhitekt Rasmus Tamme kinnitas, et farmaatsiatehas soovis algul planeeritavale alale püstitada isegi viis 25-korruselist või veelgi kõrgemat torni, kuid niisugune lahendus oleks olnud ilmne ülepakkumine. Praeguse eskiisi järgi peaks alale kerkima vaid üks nii kõrge hoone ning peale selle veel mõned 16-korruselised majad.

Tamme mainis, et kortermajade ning äri- ja büroohoonete osakaal ligi kahe hektari suurusel maa-alal on umbes pooleks. Oluline on tema sõnul see, et Tondi tänava äärsed majad on madalamad ning hoonete kõrgus kasvab raudtee suunas. Kuna teisel pool Tondi tänavat asub madal eramupiirkond, siis kujuneb üleminek suhteliselt sujuvaks. Mingit suurt kontrasti ei tohiks tekkida.

Arhitektuurikonkurssi juhtinud arhitektide liidu aseesimees Inga Raukas tõdes, et ARS Projekti pakutud lahendus oli tõesti Tondi keskkonda kõige sobivam. Plusspunkte andis ka see, et projekti saab hästi edasi arendada. Peale selle oli võidutöö mahult kõige tagasihoidlikum.

«Terve kvartali ühekorraga arendamine võib praegusel ajal olla keeruline,» kinnitas Raukas. «Seetõttu ongi hea, et võidutöö võimaldab arendustööd teha etappide kaupa.»

Raukase sõnul läheb ARS Projekti pakutud lahendus hästi kokku teisele poole raudteed Pärnu maantee äärde kavandatavate kõrghoonetega, moodustades niimoodi ühtse terviku.

Esikohatöö näeb praeguse farmaatsiatehase kvartali keskele ette väikese linnaväljaku, mille ümber paiknevad äri- ja kaubanduspinnad, lasteaed ning spordiklubid. Kuna Tondi on tuntud oma ratsabaasiga, siis kavandasid ARS Projekti arhitektid planeeritavasse kvartalisse ka väikese uue maneeži. Seal saaksid hobustega tutvust teha teisel pool Tondi tänavat asuva koolimaja õpilased, aga ka kõik teised huvilised. Tondi jaama juurde jääv tühi ala kujuneb tulevikus aga pisikeseks pargiks.

Praeguse farmaatsiatehase maa-ala detailplaneering algatati tänavu aprillis. Suvel suurt midagi ei juhtunud. Septembris peaks algama planeeringu sisuline koostamine, mis eeldab ka keskkonnamõjude strateegilist hindamist. Millal detailplaneering kehtestatakse ning ehitamiseks võiks minna, ei oska arendajad veel öelda.

Praeguse farmaatsiatehase ala Tallinna kõrghoonete teemaplaneeringusse lülitamist on seostatud Ivo Parbuse pistiseafääriga, kuna esialgu oli linnaplaneerimise amet ning arhitektid niisuguse lähenemise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles