Aednik: kõiki linnapuid tuleb pügada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivalaia tänavale Nordea uue hoone juurde istutatud puud.
Liivalaia tänavale Nordea uue hoone juurde istutatud puud. Foto: Postimees.ee lugeja

Tallinna kesklinna uue Nordea maja kõrvale istutati noored puud, millest mõni on hoonest vaid meetri või paari kaugusel. Tallinna linnaaedniku Karmen Kähri sõnul puud hoonet ei ohusta, sest neid tuleb nagu kõiki teisi linnapuid pügada.

Postimees.ee lugeja juhtis tähelepanu, et Stockmanni kõrvale kerkinud Nordea maja juurde istutati puud, millest mõned on hoonele väga lähedal. Kuna puude ja hoone vahe on sedavõrd väike, siis võivad puuoksad üsna pea majaakendeni ulatuda ja neid kahjustada.

Tallinna linnaaedniku Karmen Kähri sõnul on tegemist tänavapuudega, mille istutuse meetod on Tallinnas veel vähekasutatud ning millega luuakse puudele ideaalsed võimalused kasvamiseks just sellistes tingimustes.

«Mis puudutab majale liiga lähedal olemist, siis linnapuid tuleb õigel ajal pügada ja vormis hoida, et need ei kasvaks majadest üle,» selgitas ta.

Ta lisas, et selle koha peal on ka varem puud kasvanud ning tegemist oleks justkui allee osa taastamisega. Puud ei ole tema kinnitusel lähemal ega kaugemal, kui seal enne kasvanud puud. «Puude juurte kasvu on suunatud kasvupinnase tehnoloogiaga ja puude hooldus sisaldab kasvu piiramist ja võra pügamist,» lisas ta.

Linnaaedniku sõnul tuleks kõiki linnas olevaid puid, va pargipuid pügada, et need ei metsistuks ega võtaks võimust linnakeskkonna üle. «Eriti kui tegemist on majade fassaadi või katusega, mida puu hiljem kahjustama võib hakata, kui noort puud kohe pügama ei hakata,» toonitas ta.

Samas ei osanud ta öelda, kui hoolsalt pealinnas puude võrade kärpimisega tegeletakse.
«Küll aga on kahju sellest, et Eestis on olnud 50-aastane lõtk, mil puude hooldust oluliseks ei peetud ning mis omakorda on tekitanud olukorra, kus puud on kasvanud üle majade ning nende võrad ei ole enam tänavapuule iseloomulik,» nentis ta ja lisas, et just seetõttu on inimestele valulised kõik linnas toimuvad hooldustööd puude kallal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles