Maa-amet müüb Tabasalus soodsalt krunte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügis olevad krundid Tabasalus.
Müügis olevad krundid Tabasalus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Maa-ameti homsel avalikul kirjalikul enampakkumisel on müügis kuus Tabasalu keskuses asuvat kõrghaljastusega krunti, mille ruutmeetri hind on vaid 200 krooni.



Kõik kuus elamumaa krunti jäävad Tabasalu alevikku Lehe teele ja Tammede alleele Rannamõisa-Klooga maantee ning pankranniku vahelise maalilise looduse rüppe. Kinnistutele on 2005. aastal kehtestatud detailplaneering, kõrvalkrundid on hoonestatud. Samas lähedal asub avalikult kasutatav Tabasalu looduspark.

Võiks arvata, et niisuguses kohas Tallinna külje all asuvad kinnistud lähevad oksjonile kõrge hinnaga. Tegelikult müüb aga maa-amet krunte hinnaga 200 krooni ruutmeeter. See tähendab, et 2500 ruutmeetrist natuke suurema kinnistu alghind on veidi üle poole miljoni krooni.

Tähelepanuväärne on see, et sealsamas Lehe teel asuvat kinnistut müüb üks kinnisvaraportaal rohkem kui neli korda kallimalt ehk 820 krooni ruutmeeter.

Maa-ameti kommunikatsioonijuht Andres Põld kinnitas, et riigivarana müüdavat maad saab võõrandada üksnes kohaliku keskmise turuhinnaga. See tähendab, et alghinna määravad samasugused tehingud samas piirkonnas.

«Maa-amet leiab, et kinnisvaraportaalides olevad pakkumishinnad väljendavad müüja soove ega arvesta alati hetke turuolukorda,» märkis Põld.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ei pea oksjonil müüdavate Tabasalu kinnistute alghinda sugugi liiga madalaks. Maa-ameti pakutud ruutmeetri hind näitab tema sõnul, et amet tahab nendest kruntidest tõesti lahti saada.

Ta lisas, et praegu tehakse ka Viimsis kinnistute ostu-müügitehinguid juba 600 - 700 000 krooniga, mistõttu ei ole Tabasalu krundid sugugi liiga odavad.

«Seda võin küll öelda, et kinnisvaraportaalides müügis olevatest kinnistutest 70 - 80 protsenti on üle hinnatud,» kinnitas Sooman.

Ta lisas, et maa-amet läheneb kruntide müügile kindla metoodikaga ning ei pane hindu sugugi juhuslikult, nagu mitmed riigiasutused kahjuks teevad.

Sooman ütles, et kui Tallinn välja jätta, siis tehti augustis Harjumaal vaid 25 hoonestamata elamumaa ostu-müügitehingut, juulis müüdi aga 27 niisugust maatükki. Samal ajal on hoonestamata elamumaa pakkumisi Harjumaal praegu 2800.

Kinnisvaraturu ülevaateid ja analüüse koostava firma Adaur Grupp juhatuse liige Tõnu Toompark kinnitas, et madal alghind on iga enapakkumise juures see, mis tähelepanu köidab. Samas lisas ta, et maa-amet paneb kinnistutele tavaliselt mõistliku hinna. Seda võib ka Tabasalu kruntide puhul arvata.

«Käisin ka ise hiljuti ühel maa-ameti enampakkumisel ning seal jäid pakkumised portaalides olevatest ahnetest hindadest ikka kõvasti alla,» mainis Toompark. «Portaalide hindu ei saa kindlasti võtta maa tegeliku väärtuse allikaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles