Automudelistid tähistavad juubelit

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mudelautode võistlus.
Mudelautode võistlus. Foto: Margus Ansu.

Alates reedest tähistavad kiirusautomudelite demonstratsioonesinemise ja muude päevakohaste üritustega 50. juubelit Tallinnas Nõmme noortemajas tegutsevad automudelistid.


Reedel, 18. septembril kell 15 avatakse Nõmme noortemajas (Nurme tn 40) näitus 50 tegevusaastast, näha saab temaatilist filmiprogrammi ning toimub Jaak Kangro koostatud raamatu «Eesti automudelispordi 50 aastat» esmaesitlus ja kiirusautomudelite demonstratsioonesinemised, vahendas Raepress.

Laupäeval, 19. septembril algusega kell 10 peetakse rahvusvaheliste kiirusmudelite võistluste Tallinn Cup 2009 esimene etapp Lasnamäe rajal ja 20. septembril kell 10 teine etapp Nõmme rajal.

Automudelispordi alguseks Eestis loetakse 1959. aasta sügist, kui toonases Nõmme Pioneeride Majas Nurme tn 40 alustas tegevust kiirusautomudelite ehitamisega tegutsev ring. Automudelistid on tegutsenud samas paigas tänaseni. Automudelite võidukihutamiseks on valminud autodroom, kus kiirusautomudelid kihutavad üle 300- kilomeetrise tunnikiirusega ja kus on peetud mitmeid rahvusvahelisi võistlusi, sealhulgas 2004. aastal ala maailmameistrivõistlusi. 2011. aastal peetakse Nõmmel Euroopa meistrivõistlused.

Automudelistid on aegade jooksul saavutanud arvukalt hinnatavaid tulemusi rahvusvahelistel võistlustel. Eesti koondvõistkonna liikmed on kogunud läbi aegade EM ja MM võistlustelt kokku 67 medalit, edukaim on olnud Lembit Vaher, kelle kollektsiooni kuulub 21 medalit.

Kuu aega tagasi Örebros (Rootsi) toimunud kiirusautomudelite 58. Euroopa Meistrivõistlustel saavutas 15-liikmeline Eesti võistkond meeskondlikus arvestuses esimese koha (osales 14 riiki) ja võitis kümnendat aastat järjest parimate kiiruste summa alusel väljaantava rändauhinna Europapokal. Individuaalselt oli edukaim Lembit Vaher, kes saavutas kaks esimest kohta, kolme parema hulka tulid omas klassis ka Rain Teder, Priit Hoyer, Mart Sepp ja Tõnu Sepp.

Kiirusautomudel on sisepõlemismootori jõul kiirust arendav omavalmistatud spetsiaalne automudel, mis arendab autodroomil kiirust sõltuvalt mootorist 230-330 km tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles