Vseviov: vahel on mul Putinist kahju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortele kõneleb ka David Vseviov.
Noortele kõneleb ka David Vseviov. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Ajaloolase David Vseviovi sõnul on tal vahel kahju Vene riigipeadest, kes ikka veel õigustavad minevikusündmusi, tema hinnangul oleks nii inimestel kui riikidel aeg lõpetada oleviku õigustamine ajalooga.

Vseviov ütles «Terevisioonis», et ta ei ole kunagi aru saanud, miks on vaja minevikuga õigustada olevikku. «Olevikus on ju nii palju sellist, millega peaks tegelema, mõtlemata minevikule - need on nii erinevad asjad. Natuke on selles tunda ka riikide tasandil - nad pole täiskasvanuks saanud,» vahendas ERR uudisteportaal Vseviovi sõnu.

«Mul on nii kahju vahel Putinist ja Medvedevist ja nendest ajaloolastest, kes peavad neid tekste rääkima - tõesti tekib tunne, et inimene on juba 80 aastat vana, räägib aga ikka sellest, kui vahvalt ta 15-aastasena toimis,» lisas Vseviov.

22. septembril 65 aasta eest toimunu meenutab Vseviovi hinnangul juhtumit, kus «röövel tuli mulle kallale, kutsusin naabri ning ta aitas röövli välja ajada ja kolis siis minu korterisse elama».

«Vabastaja peab alati arvestama sellega, keda ta vabastab - ei ole ju mõtet kedagi vabastada, kui vabastatu ei tunne, et ta on vabastatud,» arvas ajaloolane. Kõnealusel juhul oli selleks Tallinna linn ja selle elanikud ning neid, kes ei olnud vabastatud, oli kindlasti rohkem.

22. septembril 1944 hõivas läände tunginud Punaarmee Tallinna, kust Saksa okupatsiooniväed pärast kokkupõrkeid eestlastega olid juba lahkunud, Pika Hermanni tornist võeti maha sinimustvalge ja heisati punalipp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles