Volikogu istungeid näeb edaspidi videopildi vahendusel

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Tallinna volikogus 63 liiget, pärast pühapäevaseid valimis suureneb nende arv 79ni.
Praegu on Tallinna volikogus 63 liiget, pärast pühapäevaseid valimis suureneb nende arv 79ni. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tallinna linnavolikogu muutis oma töökorda selliselt, et tulevikus on huvilistel võimalik volikogu istungeid jälgida volikogu fuajeesse paigutatud ekraani vahendusel, mitte otse istungitesaalis.


Ruumipuudusel pääsevad edaspidi volikogu istungite saali vaid need inimesed, kellel sinna asja on. Nimelt kasvab tänavu riigikogus vastu võetud seadusemuudatuse tõttu Tallinna volikogu liikmete arv pärast valimisi seniselt 63 liikmelt 79 liikmeni.

Seetõttu algataski volikogu oma töökorra muudatuse. «Linnavolikogu liikmetel on linnavolikogu istungite saalis alalised kohad. Linnavolikogu istungi saali võivad siseneda ja seal istungi ajal viibida linnavolikogu liikmed, linnasekretär, linnavolikogu kantselei juhataja ja linnavolikogu istungi läbiviimisega seotud teenistujad, samuti linnavolikogu esimehe või tema äraolekul linnavolikogu aseesimehe poolt kutsutud muud isikud,» sätestab uus töökord.

Volikogu esimees Toomas Vitsut kinnitas, et töökorra muudatus on tingitud eelkõige turvalisuse kaalutlustest, sest päästeamet on kehtestanud volikogu saalis viibida tohtivate inimeste maksimaalseks arvuks 120 ning see arv saab täis juba volinike, volikogu töötajate, linnavalitsuse esindajate ja teiste istungist osa võtvate isikutega.

Aga nii Tallinna põhimääruses kui kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses on kirjas, et linnavolikogu istungid on avalikud. See tähendab, et igal linlasel on õigus istungi ajal saalis viibida ja seal toimuvat jälgida. Paraku pole linnaelanikud seda võimalust kunagi eriti usinalt kasutanud.

Vitsut ütles, et kuna volikogu saalis istungit jälgival linnakodanikul ei ole niigi õigust istungil midagi öelda või muidu istungi käiku sekkuda, siis ei ole vahet, kas inimene jälgib istungit saalis või volikogu fuajees ekraani vahendusel. «Ma ei pea seda seadusevastaseks, sest kõigil on võimalik kas siinsamas hoones või interneti vahendusel istungi otseülekannet jälgida ning seega on istungid ju avalikud,» ütles Vitsut volikogu ees esinedes.

Interneti vahendusel võivad kõik huvilised volikogu istungeid juba praegu jälgida. Volikogu saalis on aga juba praeguse koosseisu istungite ajal nii palju rahvast, et niisama huvilistele seal enam istekohti ei jätku.

Volikogu tegi oma töökorras veel terve rea muid muudatusi. Muuhulgas on volinikul nüüd aega ettekandjale küsimuse esitamiseks 30 sekundit. Siiani oli see aeg kaks minutit ja volinikud kasutasid seda aega peamiselt mitmesuguste avalduste tegemiseks ja eneseupitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles