Tallinna ühistranspordis pole ID-pileti juurde enam õpilaspiletit vaja

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontrolörile pole õpilas- või üliõpilaspiletit vaja Tallinnas enam näidata.
Kontrolörile pole õpilas- või üliõpilaspiletit vaja Tallinnas enam näidata. Foto: Toomas Huik.

Alates homsest ei pea õpilased ja üliõpilased Tallinna ühistranspordis ID-pileti juurde enam õpilaspiletit näitama, sest vastavad info liidetakse ID-kaardile.

ID-pileti andmebaas liidestati riikliku Eesti Hariduse Infosüsteemiga (EHIS).

Õpilas- ja üliõpilassoodustusega ID-pileti ostmisel esitatakse päring EHIS-e andmebaasi, kontrollimaks vastava isiku õigust soovitud pileti ostmiseks. Selline automaatne päring tagab, et sooduspileti saab osta ainult neile isikutele, kes selleks õigusi omavad.

Õpilased ei pea enam bussis õpilaspiletit kontrolörile ette näitama ja sõiduõiguse tõestamiseks piisab neil ID-kaardist. Samuti ei pea kontrolörid enam soodustust võimaldavat dokumenti eraldi küsima.

ID-pileti ostutoimingu juures inimeste jaoks midagi ei muutu. Olenemata sellest, kas piletit soovitakse osta telefonitsi, internetist või kioskist, toimub isiku õpilase staatuse kontroll ostuhetkel elektrooniliselt nii, et piletiostjale see välja ei paista.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli sõnul on see uuendus eelkõige linna ühistranspordi ja ka muude ID-piletite kasutamiseks oluline edasiminek. «Elektroonilise pileti üks oluline mõte ju ongi see, et vähendada paberdokumentide vajadust. Mul on hea meel, et läbimurre toimus e-lahendusi kõige kõrgemalt hindavate noorte jaoks,» ütles abilinnapea.

Samuti avaldas Mutli lootust, et EHISega analoogselt õnnestub edaspidises koostöös riikliku Sotsiaalkindlustusameti Infosüsteemiga (SKAIS) vabastada kõik pensionärid pensionitunnistuse esitamise kohustusest ID-piletiga soodustuste kasutamiseks.

Lisaks Tallinna linna ühistranspordile on ID-pilet laialdaselt kasutusel ka Elektriraudteel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles