Linnahalli planeeringu eskiis valmib kuuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Edgar Savisaar ja välisinvestoreid esindav arhitekt Jack Weinand.
Linnapea Edgar Savisaar ja välisinvestoreid esindav arhitekt Jack Weinand. Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul koostavad linnahalli ümberehitamist rahastada soovivate suurinvestorite palgatud arhitektid võimalikult kiiresti piirkonna detailplaneeringu eskiislahenduse. Tõenäoliselt valmib eskiis kuu ajaga.


Aas ütles, et kui eskiis on valmis, siis saab juba algatada linnahalli ja selle lähiala detailplaneeringu koostamise. Eskiislahenduse tegemise maksavad kinni välisinvestorid, planeeringu koostamise rahastamise osas peab linn investoritega aga läbi rääkima.

Välisarhitektide koostatud detailplaneeringu eskiisi vaatavad läbi nii muinsuskaitsjad kui kõik teised asjassepuutuvad ametkonnad ning alles pärast seda saab otsustada, kas pakutud lahendus on vastuvõetav.

«Kui välisinvestorid on palganud endale meeskonna eskiiside tegemiseks ning on nõus seda tööd rahastama, siis see näitab, et nad on huvitatud linnahalli ja selle ümbruse kujundamisest kultuuri- ja konverentsikeskuseks,» märkis Aas. «Niisama nad oma raha ei kuluta.»

Ta lisas, et tänavu mais USA-s allkirjastatud leping välisinvestoritega näeb esialgu ette ühe aasta pikkust koostööd. See tähendab, et järgmise aasta maiks peaks olema selge, kuidas edasi minna. Detailplaneeringu algatamine võiks jääda 2010. aasta algusesse.

«Algatatud planeeringu pealt saab juba määrata, kui suurteks kujunevad ehitusmahud,» ütles Aas. «See ongi koht, kus tuleb otsustada edasine koostöö. Planeering on üks asi, millest lähtudes välisinvestorid otsuse langetavad, kuid mitte ainuke.»

Eile kohtus Tallinna linnapea Edgar Savisaar, abilinnapea Taavi Aas ning Tallinna peaarhitekti Endrik Mänd linnahalli ümberehitamisest huvitatud välisinvestoreid esindava arhitekt Jack Weinandiga, kes täna käis linnahalliga põhjalikumalt tutvumas.

Weinandi väitel on investorite eesmärk muuta linnahall ja selle ümbrus avaliku linnaruumi osaks, aktiivseks ja pilkupüüdvaks linnakeskkonnaks. Projekteerimisel tuleb lähtuda ala merele avatusest ning Tallinna kesklinnaga sidumisest.

Weinandi sõnul on linnahalli puhul tegemist monumentaalse hoonega, millel on tugev linnaehituslik mõju. Rajatis kujutab endast justkui treppi, mis ühendab mere linna keskusega.

Linnahalli ja selle ümbruse ümberkujundamisest kaasaegseks kultuuri- ja konverentsikeskuseks on huvitatud 2007. aastal USA-s asutatud firma Tallinn Entertainment LLC, mille eesmärk on tuua Eestisse suures mahus meelelahutust, kultuuri ning majutusvõimalusi.

Tallinn Entertainment LLC omanikud on võrdsetes osades RSL Capital, GF Capital Management & Advisors ning Remi International. RSL Capital kuulub Ronald S. Lauderile, kes on maailma üks suuremaid kunstikollektsionääre ja filantroope.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles