Füüsiku sõnul võinuks ka varingu alla jäämine lõppeda õnnelikult

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laekonstruktsiooni küljes rippuvad villatükid pärast varingut.
Laekonstruktsiooni küljes rippuvad villatükid pärast varingut. Foto: Postimees.ee lugeja

Kuigi Solarise keskuse Cinamoni kinosaali laest sadas alla ligi 600 ruutmeetri suurune kipsist ripplagi koos soojusisolatsiooniga, mille keskmine raskus oli hinnanguliselt 20-30 kilogrammi ruutmeetri kohta, oleks see Eesti Füüsika Seltsi esimehe Kaido Reivelti hinnangul võinud ka inimestele õnnelikult lõppeda.


«Kõiki asjaolusid teadmata on raske midagi kindlat öelda, aga kui kipsplaat kukub kümne meetri kõrguselt alla, siis hakkab mängima ka õhutakistus,» rääkis Reivelt. Nii töötab ta nagu puri, mis pidurdab ta hoogu.

Reivelti sõnul on kõige kergemini katki minev koht kael, kui midagi pähe kukub, ent tema teada on kino istmetel kõrged seljatoed. «Kui see on tõesti nii, siis arvatavasti see plaat kaela pihta läinud ei oleks. Ilmselt oleksid inimesed üksnes sinikaid saanud,» rääkis Reivelt. «Nad oleksid tõenäoliselt jõudnud ka ennast kössi tõmmata.»

Reivelt märkis siiski, et võis juhtuda, et lagi ei kukkunud otse alla, vaid üks ots jäi alguses pidama ja teine andis järgi «Kui üks serv hakkab alla vajuma, siis need inimesed, kes jäävad serva alla oleks ilmselt rohkem viga saanud,» nentis ta. Saal mahutab kuni kolmsada inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles