Uus jäähall saadab noored katusele

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade tulevasele jäähallile Tuvi pargi poolt.
Vaade tulevasele jäähallile Tuvi pargi poolt. Foto: Nord Projekt

Täna esitleti kesklinna valitsuses Suur-Ameerika tänava jäähalli eskiisi, mille kohaselt on spordihoone katusel noortele mõeldud väljakud, kuhu pääseb otse kõrvalolevast pargist.


Suur-Ameerika tänava ning Rahvusraamatukogu taha jääva Tuvi pargi vahelisele alale on jäähalli plaanitud juba aastaid. Selleks koostati kunagi ka detailplaneering, mis tänastesse oludesse siiski enam ei sobinud.

Nimelt selgus, et see ei lase rajada rahvusvahelistele standarditele vastavat hokiväljakut.
«Soome eeskujul on plaan jäähokit tõsiselt arendada ning see nõuab kõikidele nõuetele vastavat jääväljakut, vastasel korral tekivad tõsised probleemid võistluste korraldamisel.
Kohalik omavalitsus leidis lõpuks, et planeeringu muutmise asemel on targem uus teha ja nüüd me olemegi jäähalliga pargile pisut lähemale nihkunud,» selgitas eskiisi koostanud arhitektuuribüroo Nord Projekt juhtiv arhitekt Meeli Truu.

Uue jäähalli alla rajatakse tema sõnul kolm maa-alust parklakorrust, nii et selle külastajad ei peaks ümberkaudseid elanikke häirima. Jäähalli Suur-Ameerika tänava poolsesse külge on plaanitud üksikud autokohad, mida võistluste ajal saavad kasutada bussid. Hoone asukoha määramisel on arvestatud ka linnavõimude juba aastaid õhus rippunud plaani Suur-Ameerika tänavat laiendada.

Truu sõnul on jääväljaku juurde planeeritud ka võistluste jaoks vajalik arv garderoobe ning muid teenindusruume. «Arvestasime sealjuures ka jäähoki eripära, et võistkonnad ei tohi pärast võistlust kokku puutuda, vaid peavad hoonest lahkuma erinevates suundades,» lausu Truu.

Jääspordikeskusse on plaanitud veel terve rida muid spordisaale aeroobika ja teiste sisealade jaoks. Üks korrus on tervenisti pühendatud taastusravi- ja terviseteenustele. Veel on majja ette nähtud bürooruumid rohkem või vähem spordiga seotud institutsioonidele. Arhitekti sõnul on juttu olnud näiteks olümpiakomitee ja hokiliidu kontoritest, mis võiksid tulevikus seal asuda.

Kuna jääspordikeskus kerkib sisuliselt mäejalamile, siis annab see ka paremad võimalused hoone katuse ärakasutamiseks. «Kuna seal on järsk reljeef, siis pääseb pargist üsna hästi jäähalli katusele. Katust ümbritsev ovaal on jäähalli katusest nii palju eraldatud, et selle alt on võimalik läbi pääseda ja otse Tuvi pargist katusele suunduda. Nii muutuvad need osaks pargist,» rääkis Truu.

Arhitekti hinnangul rajatakse praegu küll palju mänguväljakuid väiksematele lastele, kuid 14-15-aastastel pole kuskil olla ja nad võtavad väiksematele mõeldud väljakud üle. Selle vältimiseks on tulevase jäähalli katusele kavandatud tänavakorvpalli, rulasõidu ja muude noori paeluvate asjade sobivad kohad, kus nad saavad aktiivselt tegutseda. Ning nad pääsevad sinna otse pargist, ilma jääspordikeskusse sisenemata. Katust ümbritsev ovaalne sein peaks summutama ka lärmi, mida tavaliselt sellistelt väljakutelt kostab.

Tulevase jäähalli kuni kaheksa korrust olid ebameeldivaks üllatuseks tulevase ehitise lähinaabritele. Kõrvalasuvas Suur-Ameerika 12 elamus elav naine kinnitas, et kui tema oma kolmanda korruse korteri ostis, siis kinnitati talle, et üle kolme korruse kõrvalkrundile ei ehitata. Nüüd pelgab ta päevavalgusest ilma jäämist, kuigi kahe hoone vahele jääb 23 meetrit ja juriidiliselt kõik korras.

Teistele naabritele tegi muret autoliikluse müra ning nad tegid ettepaneku jäähalli sissesõiduteele katus peale ehitaja. Ettepanekuid oli teisigi ja kuna praegu on tegemist alles detailplaneeringu eskiisiga, siis lubas planeeringu tellija lahkelt kõik ettepanekud kaalumisele võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles