Ringmaa hiilgas taas pommimehe teadmistega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Ringmaa (paremal) ja tema kaitsja Urmas Simon eile hommikul Tallinna ringkonnakohtus.
Märt Ringmaa (paremal) ja tema kaitsja Urmas Simon eile hommikul Tallinna ringkonnakohtus. Foto: Priit Simson

Rahva seas Lasnamäe pommimehe nime saanud Märt Ringmaa (70) hiilgas eilsel Tallinna ringkonnakohtu istungil taas oma suurepäraste teadmistega lõhkeainete koostisest ja nende omadustest.



Mitmel korral teatas Ringmaa lõhkeainetest rääkides, et see on ju «elementaarne värk», «see on isegi nõukogudeaegsetes keemiaõpikutes kirjas» või et «lõhkeaine pole mingi salapärane aine, eriti kui oled tegelenud põlemisega».



Samas imestas Ringmaa: «Et mina olen tuttav lõhkeainetega! See on demagoogia.»


Ringmaa sõnul on naeruväärne võrrelda teda sarimõrvariga, sest teda on uurinud psühhiaatrid ja psühholoogid. Naeruväärseks pidas Ringmaa ka kohtuekspertide tööd: need vaid soovivat talle pommi­plahvatused pähe määrida.



Ringmaaga ühes paadis


Kaitsealuse paadis istus ka Ringmaale riigi määratud kaitsja vandeadvokaat Urmas Simon. Kaitsja sõnul tegi Harju maakohus tänavu kevadel Ringmaad 15 aasta pikkuse vabadusekaotusega karistades ebaseadusliku otsuse, sest kohtutoimik kubisevat ebausaldusväärsetest ja arusaamatutest ekspertiisidest ja oletustest, millel polevat faktilist tõestust.



Kuid Simon kritiseeris ka menetlejate tööd. Ta nentis, et Ringmaa kriminaalasja uurimisel on toimunud kummalised seigad ja segadused asitõenditega, kus ühed detailid on kadunud, teised aga muundunud millekski muuks.



Kahtluse alla seadis Simon nii Ringmaa karistuse kelmuse eest, mis olevat liiga range, kui tema süüdimõistmise kahe lõhkekeha valmistamises. Need leiti Lasnamäelt (üks taarakioski kõrvalt ja teine Pae tänava ühiselamu koridorist), ent ei plahvatanud. Neis süüdistustes nõudis Simon Ringmaa õigeksmõistmist.  



Kaitsja blufib


Riigiprokurör Margus Kurmi hinnangul kaitsja bluffis ning esitas asjakohatuid, vähetähtsaid ja lausa valeargumente. Kaitsja sõnade kummutamiseks näitas Kurm mitme lõhkeseadeldise detaile ja andis põhjaliku ülevaate DNA-ekspertiisist. Samas avaldas Kurm hämmingut, et DNA-eksperdi Anu Aaspõllu paarikümnetunnine selgituste jagamine Harju maakohtus on vastaspoolel mööda külgi maha jooksnud.



Kurm võttis omaks, et Ringmaa kriminaalasja menetlemisel tehti vigu ega täidetud sajaprotsendiliselt menetlusnorme. Samas leidis ta, et ka kaudsete tõendite kogum on veenev, et tuua tõde päevavalgele ja mõista süüdi inimene, kes on toime pannud äärmiselt jõhkra ja  kõige ohvriterohkema kuriteoseeria Eesti ajaloos.



«Kas saab olla veel ausamat kohtuprotsessi kui see, mis peeti Harju maakohtus, kus kõik süüdistatava taotlused rahuldati?» küsis Kurm ja soovis, et kohus karistaks Ringmaad eluaegse vabadusekaotusega.



Ringkonnakohus langetab otsuse 27. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles