TTÜ uus raamatukogu ühendab sisemise ja välise ilu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni viimase hoonena valmis TTÜ uus raamatukogu.
Seni viimase hoonena valmis TTÜ uus raamatukogu. Foto: Liis Treimann.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) täna pidulikult avatud uus raamatukoguhoone on oma eripärase väljanägemise tõttu Tallinna keskuse üheülbaliste klaasmajadega võrreldes lausa arhitektuuriline pärl. Ka hoone värviline ja lõbus sisekujundus lausa kutsub raamaturiiulite vahele.


Kogu hoonet ümbritseb trükitud fassaadikangas, mis kaitseb maja siseruume liigse päikesevalguse eest. Sellist arhitektuurset lahendust ei ole maailmas veel ühegi raamatukogu juures kasutatud.

«Unikaalne on ka meie hoone maksumus,» ütles raamatukogu direktor Jüri Järs. «Maja läks maksma umbes 200 miljonit krooni. Mujal maailmas oleks sama hoone hind kujunenud kaks kuni neli korda kõrgemaks.»

TTÜ rektori Peep Sürje sõnul saab Eesti kõige kaasaegsemast raamatukogust mitte ainult ülikooli, vaid ka selle ümber asuva tehnnoloogialinnaku süda.

«On riike, kus president avab uusi relvatehaseid, ja on riike, kus president avab uusi raamatukogusid,» ütles eilsel pidulikul sündmusel president Toomas Hendrik Ilves. «Raamatukogul on jätkuvalt ning kahjuks üha enam täita omamoodi vaimse tsitatelli roll. Sest pole ju väga palju kohti, kus raha asemel loetakse raamatuid.»

TTÜ haldusdirektri Margus Leivo sõnul on kõige tähtsam see, et varem kaheksas einevas kohas laiali olnud raamatud on lõpuks ühte hoonesse kokku kogutud. Tegelikult kolimine veel käib, aga saab varsti ühele poole.

Uus maja on ka tehnoloogiliselt kõrgtase. Raamatukogu kasutajad saavad trükiseid laenutada vastavat automaati kasutades. Loomulikult on olemas ka raamatukohoidjad, kes vajadusel nõu annavad. Tagastada saab raamatuid hoone esimesel korrusel paikneva automaadi abil ööpäevaringselt.

Leivo märkis, et kui TTÜ senine raamatukogu Ehitajate teel 1971.aastal valmis, jäi see kohe kitsaks. Praegu õpib ülikoolis umbes 14 000 tudengit ning uus, vanast kaheksa korda suurem hoone peaks suutma nende kõigi, lisaks ka õppejõudude ja teadurite vajadusi rahuldada. Vana raamatukogu ehitatakse kapitaalselt ümber tudengite kooskäimise kohaks. Uude hoonesse tuleb ka muuseum, aga see avab uksed mõne aja pärast.

«Kui ülikooli kampus hoiab suhteliselt konservatiivset joont, siis raamatukogu on arhitektuurselt kindlasti mitte ainult Tallinnas vaid kogu Eestis üks omapärasemaid ja pilkupüüdvamaid hooneid,» kinnitas Leivo.

TTÜ uus raamatukogu

Asukoht: Akadeemia tee , Mustamäe
Viis maapealset ja üks maa-alune korrus
Fassaad: ilmastikukindel komposiitkangas
Suletud brutopind: 11 294 m²
Kasulik pind: 11 062 m²
500 lugejakohta, 180 arvutikohta
Üle 700 000 trükise
Maksumus: ligi 200 milj. kr.
Rahastamine: EL struktuurifondid, TTÜ omarahastus
Arhitektid: Agabus, Endjärv & Truverk Arhitektid OÜ
Ehituse peatöövõtja: AS Oma Ehitaja

Allikas: TTÜ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles