Jõulupuu jõuab Raekoja platsile hilisõhtul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raske kraana jäi mutta kinni.
Raske kraana jäi mutta kinni. Foto: Liis Treimann

Kuna Kõue vallast Nõmme talu maadelt Tallinna Raekoja platsile mõeldud uhke kuusepuu treilerile tõstma pidanud võimas kraana on lootusetult mudas kinni, otsustasid vedajad järgmise variandi kasuks ning asutasid end pärast keskpäeva Voose poole teele, et sealt jõulupuu Tallinna toimetada.


Hommikul veidi pärast kella üheksat vajus raske kraana metsateel mutta. Ihaldatud kuusepuuni oli jäänud umbes paarsada meetrit. Ardu keskusest Pala külas asuvasse Nõmme tallu on mitu kilomeetrit metsateed.

Kohale toodi traktor, mis hakkas kraanat mudast välja tõmbama. Samuti püüdsid mehed veidi võsa maha võtta, et saaks kõige pehmemast kohast metsateel mööda sõita.

Poole üheteistkümne paiku oli kraana mudamülkas vaid vaevalt meetri jagu edasi liikunud. Ka kaks ratastraktorit ei suutnud suurt aidata.

Tallinna kesklinna valitsus, veofirma Hansatrans ning Kesklinna Pargid pidasid läbirääkimisi ühe firmaga, kellel on vajalik tehnika, et kraana siiski väljavalitud kuuseni viia ning tagada ka puu äravedu.

«Loodame, et täna jõuab see ilus kuusepuu ikkagi Raekoja platsile,» mainis kesklinnavalitsuse avalike suhete juht Ivo Parbus. «Ei tahaks mõnda muud puud ka tooma minna, sest Nõmme talu oma on siiski kõige kaunim.»

Ta lisas, et Nõmme taluga on kesklinna valitsus juba ka lepingu sõlminud, mistõttu mõnda teist kuuske tooma minna oleks keeruline.

Pärast keskpäeva kaldus vedajate otsus aga sinnapoole, et tuleb järgmise kuuse järele minna, sest Nõmme talu juurde pääsemine tundus peaaegu lootusetu olevat.

Sõit läks Voosele, kus asub üks kesklinnavalitsuse poolt väljavalitud ilus jõulupuu.

Muttavajunud kraana ümber käis aga lõbus elu. Pala küla inimesed olid kohale tulnud asja uudistama ning pakkusid töömeestele nii kohvi kui teed. Üks taat käib ka kangema kraami pudeliga ringi ning otsib seltsilisi, kellega külmarohtu maitsta.

Poole kahe paiku pärastlõunal oli uus kraana juba Voosel järgmise kuuse juures ning sättis jalgu maha. Veok, mille peale jõulupuu laadida, hakkas samuti lähenema. Maanteelt on kuuse juurde umbes kümme kilomeetrit kitsast ja käänulist, aga suhteliselt kõva kattega teed. Päris kuuse juurde jõudmiseks tuleb veel otsapidi heinamaale sõita.

Vedajad loodavad, et selle puu saab siiski veel täna Tallinna toimetada. Kesklinna Parkide juht Üllar Vaserik ei tahtnud pärastlõunal mingeid lubadusi anda, öeldes vaid, et hiljemalt homme hommikul peaks kuusk Raekoja platsil paigas olema.

Poole nelja paiku õhtul oli umbes 22 meetri kõrgune kahar kuusepuu Voosel jalalt maha saetud ning autotreilerile asetatud. Algas suhteliselt laia kuuse okste kinnitamine, et need sõidu ajal mööda teed ei lohiseks. Töömeeste hinnangul võtab see päris jupp aega.

Parbus ütles, et Raekoja platsi kuusepuu ise, selle kohalevedu, ehtimine ja hilisem ärakoristamine läheb kokku maksma umbes 150 000 krooni. Kesklinnvalitsus tasub sellest summast 96 600 krooni, Hansatrans veo eest raha ei võta, kuigi arvutuste järgi läheb see maksma 20 000 krooni. Kesklinna Pargid tegid töö korraldamise eest allahindlust 15 000 krooni ning Merko Ehitus pani omalt poolt välja veel 20 000.

Parbus kinnitas, et Kesklinna Pargid sai Kõue valla Nõmme talu omanikuga kokkuleppele, et tema maal kasvav kuusepuu jääb reservi - kui järgmisel või ülejärgmisel aastal tuleb külmem talv ja rasked veokid pääsevad kuusele ligi, siis tuuakse just see ilus puu Raekoja platsile

Viimaste andmete kohaselt peaks kuusk jõudma Raekoja platsile kella 22 paiku ja pannakse kohe ka püsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles