Eesti Raudtee lammutas Nõmme vana raudteevahimaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekskavaator lammutas täna Nõmme raudteeülesõidu kõrval seisnud maja.
Ekskavaator lammutas täna Nõmme raudteeülesõidu kõrval seisnud maja. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nõmme raudteeülesõidu juures rööbastest paari meetri kaugusel seisnud vana raudteevahimaja oli rongiliiklusele liiga ohtlikuks muutunud, mistõttu tuli hoone lammutada.



Nõmme eelmine linnnaosavanem Rainer Vakra ütles, et vana hoone lammutamine ei tähenda veel Nõmme raudteeülesõidu uuendamise algust, kuid on üks eeldusi selleks.

Raudteele väga lähedal seisnud hoone lammutamine oli Vakra sõnul tegelikult raske probleem ning selle lahendamine võttis päris mitu aastat aega. Lõpuks jõudis Eesti Raudtee Tallinna linnavalitsusega kokkuleppele majas elanud inimestele linnakorteri muretsemise osas ning seetõttu saigi hoone täna lammutada.

«See maja oli ka seal elanud inimestele ohtlik, sest ei vastanud juba ammu mingitele tingimustele, seal ei olnud vett ega kanalisatsiooni,» märkis Vakra. «Tänu hoone lammutamisele saab Nõmme keskus jälle veidi värskema näo.»

Ta lisas, et kuna vana maja kuulus Eesti Raudteele, oleks raudteefirma ise pidanud sealsetele elanike uue eluaseme pakkuma. Selle üle vaieldi ligi kümme aastat. Lõpuks leidis probleem tänu Tallinna linnavõimude abile siiski lahenduse.

Eesti Raudtee avalike suhete juht Urmas Glase märkis, et vanas raudteevahimajas elanud inimesed olid seal ebaseaduslikult, kuid keeldusid välja kolimast. Lõpuks õnnestus neid kohtu korras siiski sundida majast lahkuma.

«See saaga oli tegelikult pikk,» ütles Glase. «Hoone jääb lihtsalt ette Nõmme ülesõidu ja sealse liiklusskeemi uuendamisele ning seetõttu tuligi maja lammutada.»

Ta lisas, et Eesti Raudtee ei tegele elamumajandusega, mistõttu ei leidnudki firma võimalust vanas majas elanud inimestele korteri muretsemiseks.

Tallinna abilinnapea Deniss Boroditši sõnul valmib järgmise aasta kevadeks nii Nõmme kui Pääsküla raudteeülesõidu ümberehitamise projekt. Kuna vabariigi valitsus võttis Nõmme ülesõidu uuendamise Euroopa Liidu rahastamise põhinimekirjast välja, ei ole ehitustööde algus veel teada. Takistus seisneb ka selles, et Nõmme ülesõidu rekonstrueerimise tasuvusanalüüsi järgi ei vasta see projekt välisrahastamise tingimustele.

«Seetõttu teemegi majandusministeeriumile ettepaneku asendada Nõmme ülesõidu ümberehitus hoopis Pääsküla ülesõiduga, mis analüüsi järgi vastab välisrahastamise tingimustele,» ütles Boroditš. «Mõlemad objektid on linnale tähtsad ning nii saaksime välisraha siiski mõistlikult ära kasutada. Reaalne ehitamise algus Pääskülas võiks olla 2011. aasta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles