Jõuluturg Raekoja platsil võtab ilmet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna oli jõuluturg Raekoja platsil rahvast veel üpris lage.
Täna oli jõuluturg Raekoja platsil rahvast veel üpris lage. Foto: Peeter Langovits.

Kõik suuremad ja väiksemad majakesed olid täna keskpäeval Raekoja platsil kenasti kohal. Elektrikud vedasid juhtmeid ning esimesed müüjad sättisid oma elamist korda. Kauplemine algab pühapäeva hommikul kell üheksa, kuid eks esimesed ostud tehakse ilmselt juba homme.


Kõige kibedam tööpäev oli täna just elektrikutel, kes pidid Raekoja platsi kõik 65 müügikioskit vooluga varustama ning jõulukaunistused üles panema. Igas putkas on 10 ampri suurune kaitse. See tähendab, et peale valgustuse saab vajadusel sisse lülitada ka väikese soojenduse. Sööki ja jooki pakkuvates kioskites ei saa aga kõiki pliite, kohviaparaate ning hõõgveinisoojendajaid korraga töös hoida.

Eestis toodetud keraamikat müügiks pakkuva firma OÜ Kalliver inimesed Urmas Maaslieb ja Indra Trahv on Tallinna jõuluturul teist aastat. Asukoht on neil hea, jõulukuusele päris lähedal, aga oleks võinud veel ligemal olla. Korraldajad sellega aga ei nõustunud.

Maaslieb oli kioski ette laudadest kokku löönud väikese varikatuse, mis kaitseb ostjaid vihma ja lume eest. Niisugune täiendus on küll lubatud, kuid ikkagi olevat ametnikud ja korraldajad käinud uurimas, kas ehitis ikka liiga suur ja liiga kõrge ei ole.

Samas kõrval askeldas oma kioskis Sakust pärit Vello Kõhelik, kes sättis samuti oma keraamilisi suveniire välja. Peale selle paneb ta müüki ka puidust asju, aga need pidi ta kohale tooma alles homme.

Kõhelik väitis, et on Raekoja platsi jõuluturul kaubelnud juba algusest peale ehk 2001. aastast alates. Esimesel korral olevat ta kohale sõitnud oma auto ja järelkäruga, aga korraldajatele see eriti ei meeldinud. Otsustaski siis, et ehitan endale päris oma kioski, täpselt sellise, et saaks kõik asjad oma käe ja jala järgi paigutada.

2003. aastal lõigi Kõhelik Raekoja platsil laudadest ja vineerist oma müügikioski kokku ning kasutab seda siiani.Ülejäänud ajal on putka laada korraldajate juures hoiul.

Täna keskpäeval oli Raekoja platsil siiski veel üpris vähe müüjaid, kes oma kioskites askeldasid. Jõuluturgu korraldava firma Event Masters projektijuhil Margit Tomsonil olid aga sellest hoolimata käed-jalad tööd täis. Küll pidi ta võtmeid välja jagama, müüjate, elektrikute ja muude asjameeste küsimustele vastama ning muidki asju korralama.

«Me oleksime võinud panna siia ka 80 maja praeguse 65 asemel ja ikkagi oleksid need kõik ära võetud,» kommenteeris Tomson suurt huvi jõuluturul osalemise vastu. Ta lisas, et väidetavalt müügikoha liiga kõrge hinna taha küll asi seisma ei jää.

Kesklinna valitsuse vanema asetäitja Jüri Lump ütles, et tänavu on jõuluturg eelmiste aastatega võrreldes suurem ning erinevad ettevõtmised toimuvad peale Raekoja platsi veel Tammsaare pargis, Harju tänaval, Vabaduse väljakul ning Rotermanni kvartalis.

Tammsaare pargis on püsti pandud müügimajakesed, kus saavad oma toodangut pakkuda käsitöömeistrid ja kunstnikud, kes Raekoja platsile ei mahtunud. Lump mainis, et seal on ka osalustasu madalam, sest kioskid kuuluvad kesklinna valitsusele.

«Järgmisel aastal teeme uue konkursi Raekoja platsi jõuluturu korraldaja leidmiseks ning eks me peame tegama ka oma järeldused senise korraldaja tegevusest,» ütles Lump. «Võibolla müügikoha hind on tõesti problemaatiline, eks peame tulevikus neid küsimusi lepingutes täpsemalt sätestama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles