Tallinn kehtestab müügi- ja paadimaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn paneb paadid tulevast aastast maksu alla.
Tallinn paneb paadid tulevast aastast maksu alla. Foto: Margus Ansu.

Täna esitletud Tallinna linnaeelarve tulude poolel kirjas nii müügimaks kui paadimaks.


Müügimaks peaks hakkama kehtima tuleva aasta 1. juulist ning sellest loodab linnavalitsus 150 miljonit krooni tulu saada. Paadimaks peaks prognoosi kohaselt linnale sisse tooma kümme miljonit krooni.

Müügimaksu suuruseks kavandab pealinn seaduses lubatud maksimaalset määra ehk 1 protsenti. Linnapea Edgar Savisaar võrdles plaani tutvustades müügimaksu käibemaksuga.

Samas märkis Savisaar, et maks ei laieneks kõikidele kaupadele. Sellest jääksid tema sõnul välja näiteks lastekaubad, ravimid ja ka osa toidukaupasid.

Tallinna tuleva aasta eelarve suurus on seitse miljardit krooni.

Väljavõte kohalike maksude seadusest

Müügimaks

* Müügimaksu maksavad valla või linna territooriumil kauplemis- või teenindusluba omavad füüsilisest isikust ettevõtjad ja juriidilised isikud. Müügimaksu maksab tegevuskohajärgselt kaupleja kaubandustegevuse seaduse (RT I 2004, 12, 78) mõistes, kes on registreeritud majandustegevuse registris ja tegutseb jaekaubanduse, toitlustuse või teeninduse valdkonnas.

* Müügimaksuga maksustatakse maksumaksja poolt valla või linna territooriumil müüdud kaupade ja teenuste maksumus müügihinnas. Kaupade ja teenuste müügihind käesoleva seaduse tähenduses on käibemaksuseaduses (RT I 2003, 82, 554; 2004, 30, 208) sätestatud maksustatava käibe maksustatav väärtus ilma müügimaksuta.

* Müügimaksu määra kehtestab volikogu, kuid mitte rohkem kui 1 protsent käesoleva paragrahvi 2. lõikes sätestatud kaupade ja teenuste maksumusest müügihinnas.

* Müügimaksuga maksustamise periood on kvartal.

* Maksumaksja on kohustatud:
1) arvestama valla või linna territooriumil tema müüdud kaupade ja teenuste maksumuselt müügimaksu volikogu maksumääruses sätestatud määra järgi;
2) esitama volikogu määruses sätestatud maksuhaldurile kvartalile järgneva kuu 20. kuupäevaks müügimaksu kohta rahandusministri poolt kehtestatud käibedeklaratsiooni;
3) tasuma müügimaksu kohaliku omavalitsusüksuse eelarvesse deklaratsiooni esitamise tähtpäevaks.
(6) Valla- ja linnavalitsusel on õigus anda müügimaksu soodustusi ja vabastusi volikogu poolt kehtestatud tingimustel ja korras.

Paadimaks

* Paadimaksu maksavad tehnilisele ülevaatusele kuuluvate kuni 12 meetri pikkuste paatide, jahtide ja kaatrite (edaspidi väikelaevad) omanikud.

* Paadimaks tasutakse väikelaeva asukohajärgse omavalitsuse eelarvesse volikogu poolt kehtestatud tähtajaks.

* Paadimaksuga maksustamise periood on kalendriaasta.

* Kui väikelaev on registreeritud pärast maksustamisperioodi algust, maksustatakse see alates registreerimisele järgnevast kuust proportsionaalselt maksustamisperioodi lõpuni jäänud kuude arvuga. Väikelaeva võõrandamise korral on paadimaksu tasunud isikul õigus taotleda makstud paadimaksu tagastamist kuude eest, mis on jäänud väikelaeva võõrandamise kuust maksustamisperioodi lõpuni, maksukorralduse seaduses sätestatud tingimustel ja korras.

* Väikelaevade registripidaja on kohustatud esitama valla- ja linnavalitsustele nende taotlusel igale kvartalile järgneva kuu 15. kuupäevaks nende territooriumil elunevatele ja asuvatele füüsilistele ja juriidilistele isikutele kuuluvatena registreeritud ja registrist kustutatud väikelaevade kohta paadimaksuga maksustamiseks vajalikud andmed.

* Volikogul on õigus kehtestada väikelaevadele diferentseeritud maksumäärad ning keelata paadimaksu mittetasunud isikutele kuuluvate väikelaevade tehniline ülevaatus.

* Valla- ja linnavalitsusel on õigus anda paadimaksu soodustusi ja vabastusi volikogu poolt kehtestatud tingimustel ja korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles