Maksumaksjad: Euroopa Liit müügimaksu ei luba

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksumaksjate Liidu jurist Gaily Kuusik.
Maksumaksjate Liidu jurist Gaily Kuusik. Foto: maksumaksjad.ee

Maksumaksjate Liidu juristi Gaily Kuusiku sõnul ei luba Euroopa Liidu käibemaksu direktiiv kehtestada Tallinna plaanitud müügimaksu ning liit kavatseb pealinna maksuplaani osas kirjutada Euroopa Komisjonile.

«Teeme märgukirja Euroopa Komisjonile, meie hinnangul on müügimaks Euroopa Liidu õigusega vastuolus ja Eestis ei tohiks seda kehtestada,» märkis ta.

Eesti vabariigi põhiseadus ja kohalike maksude seadus annab omavalitsustele õiguse müügimaksu oma territooriumil kehtestada, kuid Euroopa Liidu käibemaksu direktiiv keelab Kuusiku sõnul liikmesriikidel kehtestada muid müügimakse peale käibemaksu.

Ta lisas, et eurodirektiiv on Eesti seaduse suhtes ülemuslik. Rahandusministeeriumi andmetel on 2009. aastal müügimaksu kehtestanud Eesti omavalitsustest Maardu, Harku, Kunda, Kaisma, Torgu ja Peipsiääre.

Kuusik lausus, et ka teised omavalitsued ei oleks tohtinud müügimaksu kehtestada, kuid see küsimus pole lihtsalt jõudnud varem avalikkuse tähelepanu alla.

Ministeeriumi teatel tuleb kohalikud maksud ja maksumäärade muudatused kehtestada enne valla- või linnaeelarve või lisaeelarve vastuvõtmist või eelarve muutmist ja neid rakendatakse eelarveaasta algusest või koos lisaeelarve või eelarve muutmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles