Paadimaksu tasujate täpne arv peaks selguma alles aprillis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paat. foto on illustreeriv.
Paat. foto on illustreeriv. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Tallinn on tänavuse aasta eelarvesse kavandanud 10 miljonit krooni paadimaksu, kuid maksustavate jahtide, kaatrite ja paatide täpne arv on siiani teadmata.


Tallinna linnavolikogu ees paadimaksu eelnõud tutvustanud abilinnapea Taavi Aas oletas, et 4-12 meetri pikkusi maksustamisele kuuluvaid paate, jahte ja kaatreid on pealinnas umbes 2300.

See number ei pruugi kaugeltki tõele vastata, sest autoregistrikeskus (ARK) peab kohalike maksude seaduse järgi esitama Tallinna transpordiametile maksustamisele kuuluvate väikelaevade arvu alles igale kvartalile järgneva kuu 15. kuupäevaks.

Seega saab transpordiamet maksustamisele kuuluvate väikelaevade täpse arvu teada alles aprilli keskpaigaks, kuid maksu tasumise tähtaeg on juba 1. mai. Niimoodi võib linnavalitsust ees oodata halb uudis, et paadimaksu ei saagi koguda niipalju, kui eelarvesse kirjutatud.

Linna transpordiameti jurist Talvo Rüütelmaa selgitas, et paadimaksu kogutakse ainult neilt väikelaevadelt, mis peavad igal aastal käima tehnilisel ülevaatusel. Majandusministri määruse järgi kuuluvad ülevaatusele enda tarbeks ehitatud väikelaevad, millel puudub ehitaja paigaldatud plaat. Lisaks sellele ka majandustegevusega seotud väikelaevad.

Kohalike maksude seaduse järgi peavad tehnilise ülevaatuse läbima kuni 12 meetri pikkused paadid, jahid ja väikelaevad. Linnavolikogu määrus on neid piire veidi vähendanud, nii et alla nelja peetri pikkuste aluste omanikelt maksu ei korjata.

«Millised konkreetsed paadid ja kui palju neid selle tingimuse alla läheb, selles osas veel täit selgust ei ole,»ütles Rüütelmaa. «Küll teavad aga need isikud, kelle paadid käivad tehnilise ülevaatuse alla, ise seda väga hästi. Samuti on alati võimalik transpordiametist üle küsida, kas on vaja maksu tasuda või mitte.»

MTÜ Eesti Paat kõneisiku Kristo Herzmanni väitel peavad tehnilisel ülevaatusel käima vaid majandustegevusega seotud väikelaevad ja laevad. Sellest lähtuvalt saatis ta ka vastava küsimuse linna transpordiametisse ning sai peaspetsialist Andres Kompuselt vastuse, et volikogu määruse järgi maksustatakse eeskätt majandustegevusega seotud laevu ja väikelaevu.

Rüütelmaa rõhutas, et iga paadiomanik peab ise teadma, kas tal on vaja oma alusega tehnilisel ülevaatusel käia.

«Kui inimesel on paat, jaht või kaater, mille kasutamisel ta mingit tulu ei teeni ning ei pea ka ülevaatusel käima, siis ei tule tal ka paadimaksu tasuda,» kinnitas Rüütelmaa.

Volikogu määrus ütleb, et paadimaksu tasumata jätmisel on keelatud väikelaeva tehnilise ülevaatuse tegemine. Herzmanni sõnul tekib küsimus, kuidas saab Tallinna linnavaolikogu keelata riigi veeteede ametil teha paadi ülevaatust.

Rüütelmaa sõnul lasub kohalike maksude seaduse järgi tehnilise ülevaatuse tegijal kohustus kontrollida, kas paadiomanikul on maks tasutud. Äraseletatult tähendab see, et kui paadiomanik läheb tehnilisele ülevaatusele, peab tal näpus olema maksekorraldus. Sama süsteem kehtis ka mootorsõidukimaksu korral.

«Kuidas see asi tehniliselt toimima hakkab, seda ei oska ma praegu veel öelda, aga kindlasti töötame välja mingi süsteemi,» kinnitas Rüütelmaa. «Maikuuni on veel ka aega piisavalt.»

Ta lisas, et paadimaksu sisseseadmisega korrastub kindlasti ka väikelaevade register, sest inimesed, kes siiani ei ole oma kasutult seisvaid aluseid registrist kustutanud, teevad seda nüüd kindlasti, et mitte asjatult maksu maksta.


Paadimaks

Jõustub 1. jaanuar 2010.
Maksustamisele kuuluvad 4 -12 meetri pikkused jahid, kaatrid ja paadid, mis peavad läbima tehnilise ülevaatuse.
Maksu suurus on 1000 krooni meetri eest, 12 meetri pikkusel paadil seega 12 000 krooni aastas.
Maks tuleb tasuda iga aasta 1. maiks.
Maksu kogub Tallinna transpordiamet.
Linnavalitsus võib avaliku huvi korral anda maksusoodustust.
Maksu tasumata jätmisel on keelatud tehnilise ülevaatuse tegemine.

Allikas: Tallinna linnavalitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles