Rahapuudus jättis kultuuripealinna valikusse 36 tähtsündmust

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuripealinn Tallinn 2011 tähtsamad üritused.
Kultuuripealinn Tallinn 2011 tähtsamad üritused. Foto: Graafika: Margit Randmäe

Rahapuudus sunnib kultuuripealinna vedajaid tegema karme otsuseid. Sadade ürituste seast valiti 36, millega meie suursündmust maailmas müüma hakatakse.


Väliste intriigide kõrval on kultuuripealinna sisust ehk programmist seni vähe kuulda olnud, kuid nüüd on kultuuriaasta 36 tähtsündmust välja valitud ning neist ilmusid äsja ka inglis- ja soomekeelsed tutvustavad trükised.

Tegu on üritustega, millel on olemas nii lepingud kui raha ning mis peavad rahvusvahelisele auditooriumile – meediale, turismiettevõtetele ja kultuurisektorile – aimu andma, miks 2011. aastal Tallinna tulla.

Ligi 500 ideed


Lisaks juba aastate ja isegi aastakümnete pikkuse traditsiooniga üritustele – laulupidu, merepäevad, PÖFF, Nargen festival või Birgitta festival – on programmis mitmeid omanäolisi uusi publikumeelitajaid. Kultuuripealinnale laekus umbes 500 ideed ning neist valiti välja 250 projekti. Selgusetus kultuuriaasta rahastamise suhtes sunnib aga juba praegu otsustajaid rääkima umbes sadakonnast üritusest ehk sõel muudetakse veel tihedamaks.

Sihtasutuse inimesi teeb murelikuks, et mitmete projektide puhul on sõlmitud eelkokkulepped rahvusvaheliste kollektiividega ja loomeinimesed on oma ajakavas kultuuripealinnale koha leidnud, kuid rahapuudusel tuleb neile võib-olla ära öelda.

Kindel on aga see, et näiteks juulis muutub Kadriorg suureks tsirkuseareeniks, kus «Noorte tsirkusefestivali» raames annavad enam kui 350 artisti ülevaate Euroopa tsirkuse uusimatest suundadest.

MTÜ Uue Maailma Selts viib läbi kogukondliku rahvapeo üldnimetusega «Tehke ruumi!», millega püütakse leida võtit, kuidas jääda kiirelt arenevas linnas hubaseks ja mõnusalt valgustatud boheemluse pesaks.

Kadunud keeled


Üheks aasta tippsündmuseks kujuneb rahvusvaheliselt ehk tuntuima kaasaegse Eesti helilooja Erkki-Sven Tüüri spetsiaal­selt Tallinnale kui kultuuripealinnale pühendatud uudisteose ettekanne. Samuti on kavas kaasaegse ooperi «Puhastus» maailmaesiettekanne, mille aluseks on Eesti päritolu Soome kultuskirjaniku Sofi Oksaneni samanimeline romaan. Ooper sünnib koostöös Berliinis elava eesti helilooja Jüri Reinverega.

Keele ja kirjanduse vallas on tähtüritusteks «Kadunud keelte kalmistu», millega luuakse mälestusmärk keeltele, mis kunagi olid, ning «Lugude jutustamine päästab maailma», mis toob Tallinna eri maade lugude jutustajaid. Lugusid ühendavaks teemaks on meri.
Täna koguneb kultuuripealinn Tallinn 2011 nõukogu, et kinnitada selle aasta eelarve.

Kommentaar

Mikko Fritze
sihtasutuse Tallinn 2011 juht:

See on esimene valik tähtsündmustest, mis on saanud uue juhatuse heakskiidu. Juba sellest valikust on näha, et soovime ühendada erinevaid loovjõude ja eriti kodanikualgatusi. Kuid enne kui pole kinnitatud selle ja tuleva aasta eelarveid, ei saa sajaprotsendilise kindlusega öelda, et kõik ka reaalselt ellu jõuavad. Kuna avalikkuse surve on läinud üsna tugevaks, on see esimene näide sellest, mis tehtud. Tänasel nõukogu kogunemisel räägitakse ka linna ja riigi rahalisest panusest ning alles seejärel saame programmiga edasi minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles