Tallinna esimene allmaarong alustab sõite märtsis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmar Ulm.
Kalmar Ulm. Foto: Peeter Langovits.

Kaheksa vaguniga ning 24 inimest mahutav allmaarong hakkab märtsi keskpaigas sõitma suurtükitorni Kiek in de Kök aluses bastionikäigus ning viib inimesed tulevikku, 2219. aastasse.



Kiek in de Kök on läbi teinud tõelise uuenduskuuri, mis läks kokku maksma 45 miljonit krooni. Tööd algasid 2008. aasta sügisel ning lõpevad tänavu märtsis. Kui varem said inimesed külastada vaid torni kuut korrust, siis nüüd avaneb neil võimalus laskuda ka maa-alustesse käikudesse, suunduda nii minevikku kui sõita rongiga tulevikku.

Kiek in de Köki bastionikäikude muuseumijuht Toomas Abiline selgitas, et ekskursioon käikudesse algab remondi ajal ehitatud ruumist, kus seinal on seitse monitori. Nende abil saavad külastajad tutvuda Tallinna ajalooga. Lastele on mõeldud ka vastav arvutimäng. Enne tunneli kaudu bastionikäikudesse laskumist saavad külastajad vaadata 10 minuti pikkus filmi, mille pealkiri on «Kaitstud linn».

«Bastionikäikude ekskursioon kujutab endast ajarännakut,» ütles Abiline. «Seetõttu olemegi tunnelisse välja pannud seitse ajasammast, mis sümboliseerivad seitset erinevat ajaarvamise süsteemi.»

Bastionikäikudesse laskumisel on iidsete treppide metallist käsipuudesse paigaldatud led-valgustid, mis tekitavad omamoodi müstilise tunde.

Alla jõudes satuvad külastajad ruumi, mis sümboliseerib kaasaega. Sealt edasi läheb kaks käiku - vasakpoolne minevikku ning parempoole tulevikku, aastasse 2219.

«Aasta 2219 valisime selleks, et see kajastaks tuhandet aastat kivist Tallinna,» selgitas Abiline. «1219. aastal toimus kroonikute väitel sündmus, kui Taani kuningas Valdemar II jõudis Tallinna alla, lammutas vanade eestlaste puulinnuse ning hakkas ehitama Toompea kivilinnust.»

Tallinna linnamuuseumi arendusjuht Kalmar Ulm näitas tulevikku suunduvas käigus kaheksa vaguniga rongi, mis viibki inimesed 2219. aastasse. Tallinna firmas Hansanova valminud ning Leonardo Meigase disainitud rongi igasse vagunisse mahub istuma kolm inimest. Vagunis on monitor, kus sõidu ajal saab jälgida kaheksa minuti pikkust põnevat filmi Tallinna võimalikust tulevikust.

«Tunneli lõpus on tulevikuruum, kus asub Tallinna tuleviku-teemaline ekspositsioon, slaididel on näha linna praegune ning 2219. aasta vaade, » ütles Ulm. «Siis sõidab ajarong jälle olevikku tagasi.»

Minevikku suunduvas tunnelis saavad külastajad tutvuda vanade käikude ajalooga. Algab kõik pihta lähiminevikus toimunud käikud korrastamisega, sellele järgneb kodutute elu seal, Nõukogude-aegne tsiviilkaitsevarjend, II maailmasõda ja märtsipommitamine, Eesti-aegsed varjendid, legendide aeg, kurikuulus bastioni käikudes kinni hoitud metropoliit Arseni, Põhjasõda, bastionide ehitamine ning veel varasem muldkindlustuste aeg. Käigus tagasi liikudes on kuulda igale ajastule vastavat muusikat ning diktor loeb ette sündmusi minevikust kuni kaasajani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles