Merivälja raamatukogu asemele tekib lugemistuba

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kõik asjad laabuvad, avab endise Merivälja raamatukogu ruumides järgmisel nädalal uksed lugemistuba.
Kui kõik asjad laabuvad, avab endise Merivälja raamatukogu ruumides järgmisel nädalal uksed lugemistuba. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna Keskraamatukogu sulges selle aasta algusest majanduslikel kaalutlustel Merivälja raamatukogu, mis oli tegutsenud linnale kuuluvates ruumides ühe eramu teisel korrusel.


Selle peale küsis Merivälja kooli direktor ja Merivälja Aedlinna Seltsi esimees Kaja Laanmäe tühjaks jäänud raamatukoguruumid enda käsutusse, et seal kodanikualgatuse korras raamatute laenutamist jätkata.

«Kuna Merivälja raamatukogu külastas päevas keskmiselt 26 inimest, mis pole sellise asumi kohta üldse halb näitaja, siis mõtlesin, et peaks katsuma seda kuidagi jätkata,» rääkis Laanmäe. «Ja kuna praegu on lugemisaasta ja inimesed tahavad vabaneda oma vanadest raamatutest, siis hakkasime inimeste käest vanu raamatuid korjama. Samuti oleme kirjastustest saanud täiesti uusi raamatuid kingitusena lugemistoale. Neid hakkamegi seal siis laenutama,» rääkis Laanmäe.

Peale selle plaanib koolidirektor veel raamatutrükikojast iga kuu uueneva valikuga uudiskirjandust müügile tuua. Samuti on Eesti Postiga sõlmitud kokkulepe, mis annab lugemistoale õiguse postmarke ja kirjaümbrikke müüa. See teenus on vajalik seetõttu, et mõne aja eest pani uksed kinni ka Merivälja postkontor.

«Eelarvet meil ei ole. Rahaline seis on praegu täiesti null. Praegu kirjutan igasuguseid projekte lootuses, et niisugust kodanikualgatust lugemisaasta puhul siiski toetatakse. Aga võib ka nii juhtuda, et lähen viin kahe kuu pärast võtmed linnaosavalitsusse tagasi ja ütlen, et ei saanud hakkama,» lausus Laanmäe.

Lugejatele plaanib ta kehtestada 20-kroonise aastamaksu, kuid sellest äraelamiseks ei jätku. Ametlikult avab Tuule tee 18 asuv lugemistuba uksed 9. veebruaril ja hakkab lahti olema viis päeva nädalas, nii nagu seal varem asunud raamatukogugi.

Koolidirektori initsiatiivile on ka vastutöötajaid. Nii saatis seesama Merivälja Aedlinna Selts, mille esimees on Laanmäe, kõikvõimalikele ametkondadele kirja, milles protestitakse ägedalt raamatukogu erakätesse andmise vastu. Üks kirjale alla kirjutanutest, Robert Vill, tunnistas Postimehele, et võibolla sai kirjaga pisut üle pingutatud. «Aga võimulolijad armastavad langetada otsuseid rahva selja taga. Me oleksime nõustunud seal lugemistoa või millega iganes. Aga meile ei meeldi näiteks see, et asi on tasuline,» põhjendas Vill kaebekirja kirjutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles