Lähiaastatel ei muutu Tallinna postimajas midagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna postimaja.
Tallinna postimaja. Foto: Peeter Langovits

Tallinna postimaja Eesti Postilt 128 miljoni krooniga ostnud rootslaste firma Promethean ei kavatse lähiaastatel hoonega midagi suurt ette võtta, ainult kerge remont on ilmselt vajalik.


Prometheani omanikfirma Altenberg-Reval esindaja Urve Lihtmaa kinnitas, et esmane eesmärk on leida postimajja uusi rentnikke, sest maja teine korrus on peaaegu tühi. Enne seda on ehk vajalik ka väike värskendav remont. Midagi muud ei kavatse uued omanikud postimajaga esialgu ette võtta.


Kõrvuti rentnike otsimisega peetakse aga läbirääkimisi linnavalitsusega, mida hoonega tulevikus ette võtta.

«Meie direktor on seisukohal, et enne viit aastat ei juhtu ilmselt midagi, sest uue dokumentatsiooni koostamine võtab ikka päris palju aega,» märkis Lihtmaa.

2005. aastal kehtestatud Narva maantee 1 ning Viru väljak 2 ja 2A detailplaneering ei luba postimaja lammutada. Kui omanik tõesti tahab seda teha, siis tuleb koostada uus planeering.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik mainis, et kehtiva detailplaneeringu järgi võib postimajale veel kolm korrust peale ehitada, nii et hoone kõrgus ei ületaks 24 meetrit.

1980. aasta olümpiamängudeks valminud postimaja on aga ehitustehniliselt niisuguses seisus, et ekspertide hinnangul osutub pealeehitus kas võimatuks või väga kalliks.

Hoone arhitekt Raine Karp on avaldanud Postimehele arvamust, et tema pärast võiks postimaja lammutada küll, kuna see ei sobi enam kokku Rotermanni kvartali uudse ja huvitava arhitektuuriga.

Eesti Posti kommunikatsiooni- ja turundusosakonna juhataja Inge Suder kinnitas, et Prometheaniga sai ostu-müügileping sõlmitud niisugustel tingimustel, et postkontor jääb hoonesse igal juhul alles. Seda ka siis, kui omanik peaks tõesti maja kunagi lammutama ning selle asemele uue ehitama.

Märtsi algul sõlmitud ostu-müügilepingu järgi omandas Promethean Narva maantee 1 kinnistu koos postimajaga alghinna ehk 128 miljoni krooniga. Eelmise aasta juulis lõppenud enampakkumisel oligi Promethean ainuke osale.

Esimese rahvusvahelise enampakkumise postimaja ning selle kinnistu müügiks kuulutas Eesti Post välja 2008. aastal ning siis oli alghind 200 miljonit krooni. Tol korral ei laekunud ühtegi pakkumist.

«Kinnistu võõrandamise otsuse kinnitas ettevõtte nõukogu juba 2008. aastal, ostu-müügitehingu vormistamiseni jõuti aga alles nüüd, kuna läbirääkimised olid väga pikad ja aeganõudvad,» ütles Eesti Posti nõukogu esimees Meelis Atonen.

Eesti Posti juhatuse esimehe Ahti Kallaste sõnul oli kinnistu võõrandamise peamine põhjus seal asuva postimaja ebapraktilisus ning mittevastavus Eesti Posti nõudmistele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles