Ornitoloog: parem on luiki ja parte linnas mitte toita

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitme kuu vältel saiadieedil olemise tõttu pole luiged saanud vajalikke mineraalaineid.
Mitme kuu vältel saiadieedil olemise tõttu pole luiged saanud vajalikke mineraalaineid. Foto: Mihkel Maripuu

Veelindude toitmine linnas ei tule neile kasuks, vaid tekitab pigem probleeme, rääkis Tallinna Linnuklubi juhatuse liige, ornitoloog ja keskkonnaspetsialist Meelis Uustal.

Tallinnas Pirita tee äärses mererannas võib näha 120-130 kühmnokk-luike ja 700-800 sinikaelparti. Meelis Uustali sõnul jäid linnud Eestisse talvitama seetõttu, et inimesed hakkasid neid toitma juba varasügisest peale, vahendas ERR Uudised.

«Paraku on nii, et kui need luiged ja pardid saiaga ära harjutada, siis nad enam looduslikku toitu ei tahagi. Tekib täpselt samasugune efekt, nagu inimesel hamburgeriga: kui on rämpstoiduga ära harjunud, ei taha enam juurvilja peale tagasi minna,» rääkis Uustal.

Tema sõnul luikede nälgasuremist karta ei ole, kuid mitme kuu vältel saiadieedil olemise tõttu pole nad saanud vajalikke mineraalaineid, on läinud paksuks ega jaksa seetõttu enam lennata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles